weby pro nejsevernější čechy

Zastřešená lávka v Čermákových sadech v Rakovníku

Článek je součástí seriálu Mosty, lávky, viadukty, průrvy a vodní díla

Na jihovýchodním okraji Čermákových sadů v Rakovníku vede cesta zastřešenou lávkou.

Pozoruhodné místo na zbudování lávky – přes Rakovnický potok od vlakového nádraží a plaveckého bazénu vede standardní (nekrytý) mostek, a jen o pár metrů dál překonává mírnou terénní nerovnost lávka ze solidních trámů, krytá střechou z pálených tašek.

Lávka vznikla zřejmě v rámci obnovy Čermákových sadů, o níž se psalo v roce 2014 zde ->. „Parkové cesty jsou nezpevněné bez obrubníků, výjimečně v severozápadní části zpevněné asfaltem, případně betonovou dlažbou. Cesty jsou špatně odvodněny. V období dešťových srážek, jarního tání a zvýšené hladiny Rakovnického potoka dochází k rozbahnění cest, tento stav omezuje využitelnost sadů a vede k poškozování trávníků a nízkých porostů chodci obcházejícími neprůchodné cesty.“ V textu je popis, který se mi při zběžném proběhnutí parkem zdá mírně nesplněn (realita se zřejmě nakonec od plánů „mírně“ odlišila), o lávce v textu ani zmínka, nicméně pod heslem „bezbariérové řešení převýšení u mostu k plaveckému bazénu“ je technický výkres mostku (datovaný razítkem do roku 2009), který ale zjevně neodpovídá současné podobě. Most má v plánu číslo 5 – zde někde jsou čtyři další, nemám tušení.

Ono to s tou rekonstrukcí celých sadů asi není žádná sranda ->. Po roce 2016 se sice něco zrealizovalo, letos v lednu městský zpravodaj informuje, že do investičních projektů, u kterých je vydáno pravomocné stavební povolení, a jsou připraveny k realizaci, patří i obnova sadů. Jak to tedy vlastně s touhle lávkou je, kdy vznikla a čím přičiněním, to najít neumím. Mapy.cz obsahují fotky s lávkou už z roku 2017…

Series Navigation<< Krytý dřevěný silniční most přes Ohři v RadošověÚdolní nádrž Naděje >>
Tagy