weby pro nejsevernější čechy

Silniční most přes Svitávku v Nových Zákupech

Článek je součástí seriálu Mosty, lávky, viadukty, průrvy a vodní díla

Na východním konci Zákup před rozbočením silnic do Velenic či Kamenice vede na konci Kamenické ulice přes říčku Svitávku pískovcový silniční most označený 26834-003.

Na rozdíl od jeho kolegů, položených přímo na území města (starý most u kaple sv. Anny a dnes nefunkční most Klášterní), se o tomto mostě nedá nic určitého najít. Neumím odhadnout, zda zmínka v encyklopedii mostů „na třetím mostku byly sochy nenávratně zničeny“ patří k tomuto, či zcela jinému mostu.

Žádná pásma či laserová měřidla sebou nenosím, tudíž jsem schopen popsat jen orientačně to, co je vidět. Nedělám si nároky na správnost, nejsem ani znalec, ani architekt, ani historik, nic takového.

Most je poměrně dlouhý a částečně zakřivený. Ovšem jen dva větší oblouky vedou přes koryto. Z obou stran je na středním pilíři menší ledolam, byť hladina prochází jen pod krajním obloukem, pod druhým je nános zeminy. Za vnitřním obloukem následuje z obou stran opěrná zeď, na niž navazuje čtveřice podstatně menších oblouků. Je také na pilířích vybavena ochrannými vypouklými sloupky, které bych považoval za ledolamy, ač je tu pevná zem. Most končí další dvojicí protilehlých opěrných zdí, na jižní straně k městu částečně zapuštěnou do terénu pod silnicí. Na pískovcovém tělese mostu spočívá zjevně modernější těleso vozovky, snad beton. Na něm je umístěno několik širokých sloupů (umístěných na důležitých místech oblouků), mezi nimiž je kovové zábradlí. Povrch je vyasfaltován.

Series Navigation<< Most přes Podlešínský potok pod PodlešínemKlášterní most v Zákupech >>
Tagy