weby pro nejsevernější čechy

Křížová cesta Bedřichov

Článek je součástí seriálu Křížové cesty

V Bedřichově na křižovatce silnic od místního obecního úřadu a infocentra a průběžnou pod zdejším kostelem sv. Antonína Paduánského začíná křížová cesta, vedoucí do kopce ke zmíněnému kostelu a hřbitovu.

Moderně pojatá kalvárie ze žulových bloků a kovových křížů nestejných velikostí, o níž něco zjistit je velké umění. Na místních infotabulích (i na webu obce) se lze dočíst leccos o zmrtvýchvstání areálu kostela a jeho historii. Většina údajů končí rokem cca 2008, a ač na doprovodných fotografiích křížová cesta tvoří výrazný prvek, není o ní nikde vlastně ani slovo. Prostě jen je.

Je nutno se ponořit hodně hluboko.

V srpnu 2008 se začal zpracovávat na základě zadání obce záměr revitalizace veřejného prostoru:

Zpracovatel projektu: Ing. Arch. Jitka Skalická
Křížová cesta u kostela sv. Antonína a výtvarné řešení projektu: Alexandra Koláčková

Jablonecká farnost v červnu 2009 zveřejnila kratičkou zprávu „O prázdninách bude pravidelná mše svatá na Bedřichově v kostele sv. Antonína vždy v neděli v 11 hodin. Dne 5. července bude navíc po mši svaté posvěcena nová křížová cesta před kostelem.

Nikde žádné podrobnosti.

Takže jen dojmy – jednoduchost až strohost. Nešťastně poškozená tím, že ke křížům, které na to nikdy připraveny zjevně nebyly, kdosi přidrátoval lucerničky, které se svému umístění krutě vzpouzejí. Místo obrazů text, ražený do příčného břevna kříže, zatím stále ještě čitelný, ale nejspíš všeho do času. Jednotlivé slogany samozřejmě odpovídají kánonu, přesto jsou použita slova ne zcela obvyklá (viz foto). Škoda, že se nedá zjistit víc.

Další tipy na výlet najdete na stránkách Brána do Čech

Series Navigation<< Křížová cesta Janov nad NisouKřížová cesta na Kotelském vrchu >>
Tagy