weby pro nejsevernější čechy

Křížová cesta u kostela Narození Panny Marie v Dubnici

Článek je součástí seriálu Křížové cesty

V ohradní zdi hřbitova kolem kostela Narození Panny Marie v Dubnici jsou umístěny kapličky křížové cesty.
Jediná smysluplná zmínka o ní je v Památkovém katalogu, který popisuje celý areál, leč ani popis na jednom místě není jednotný:

Výstavba 13 zastavení křížové cesty i hřbitovní kaple koresponduje s přestavbou kostela na počátku 19. století. 

V ohradní zdi 14 zastavení křížové cesty ve výklencích. Nad výklenkem profilovaná římsa, ve střední části segmentově prohnutá, ve vrcholu soklík s železným křížkem. Spodní nárožní voluty, pod výklenkem plastické pole vykrajované.

Aby člověk dal dohromady, jak vlastně výklenkové kapličky v celé své kráse mohly vypadat, je třeba jich obejít několik a dojem seskládat jako puzzle. Takřka na každé totiž něco chybí nebo je rozbito.

Před zdí kamenný schod jako klekátko, obdélný základ soklu, vpadlé nápisové zrcadlo s dvojitým rámem, kolem něho voluty. Ve vrchním dílu vsazený obraz křížové cesty, lemovaný tvarovanými lištami. Zbytek viz popis výše – Nad výklenkem profilovaná římsa, ve střední části segmentově prohnutá, ve vrcholu soklík s železným křížkem. Jen ten křížek aby lupou pohledal, zbylo jich pramálo. Obrazy jsou kryty sklem, místy rozbitým, místy podrostlým břečťanem, bránícím ve shlédnutí obrazu. Bohužel o jejich autorovi nedokážu nic zjistit. Jsou velmi netradiční, expresivní.

Přiznávám, že mám s určením motivů docela potíž. Jako kdyby se některé dublovaly a jiné zase chyběly. Jedno zastavení mi přebývá, 2. zastavení – Pán Ježíš přijímá kříž se mi zdá dvakrát. Chybí mi 4. zastavení – Pán Ježíš potkává svou Matku, nebo si ho pletu s 5. zastavením – Šimon Kyrenský pomáhá Pánu Ježíši nést kříž či 6. zastavením – Veronika podává Pánu Ježíši roušku. Přesto mi prostě jedno zastavení chybí. 9. zastavení – Pán Ježíš padá pod křížem potřetí spíš vypadá jako 10. zastavení – Pán Ježíš zbaven roucha, ale to tam je „znovu“. A pak chybí 13. zastavení – Tělo Pána Ježíše sňato z kříže. Myslel jsem, že jedno zastavení by mohla nahrazovat hřbitovní kaple, ale nevychází mi to a motiv v ní spíš vypadá na přibíjení než snímání. Kapliček je jen 13.

Series Navigation<< Křížová cesta ChlumecKřížová cesta Hrádek nad Nisou >>
Tagy