weby pro nejsevernější čechy

Křížová cesta Markvartice

Článek je součástí seriálu Křížové cesty

V ohradní zdi hřbitova, nalézajícího se kolem kostela sv. Martina v Markvarticích, jsou pozůstatky zdejší křížové cesty.

Když jsem si pro jednu ze zastávek krajinou vybral několik zajímavostí kolem obnoveného kostela sv. Martina, netušil jsem, že se z nich všech stane tvrdý oříšek.

Okolo kostela leží bývalý hřbitov z 18. – 20. století se zbytky kamenných zdí, ve kterých se původně nacházely výklenky zastavení Křížové cesty. To je asi tak nejhodnotnější informace, která se dá najít. Křížová cesta by měla být barokní, snad 1. polovina 18. století.

Jak vypadala původně, kdo je autor, jaké obsahovala výjevy a jak provedené? Nevím, a nevím, jestli to vůbec někdo ví. Aktuálně jsou opraveny 4 kapličky a z páté je jen „prázdné“ torzo. Dlouho mi trvalo, než jsem si při obchůzce po hřbitově uvědomil, že ostatní kapličky nezmizely. Jen jejich pozůstatky v ohradní zdi (každý vlastně jiný) zanikají mezi rozestavenými náhrobky. Jaký je další osud téhle křížové cesty, zda se v obnově bude pokračovat, zda se někdy dočká jednotlivých zastavení, k tomu nic říct nedokážu.

Series Navigation<< Křížová cesta na Tábor (u Lomnice nad Popelkou)Křížová cesta Varnsdorf (Warnsdorf), 1911-1912 >>
Tagy