weby pro nejsevernější čechy

Křížová cesta Klokočka

Článek je součástí seriálu Křížové cesty

V lesích mezi Novou Vsí u Bakova, Maníkovicemi a Velkým Rečkovem je na trase červené turistické značky (Zlatá stezka Českého ráje – Svatojakubská cesta), která tu jde v souběhu s Naučnou stezkou Klokočským lesem, k vidění křížová cesta.

Opovážím se tvrdit, že jsem viděl křížových cest už docela dost. A tak nějak bych čekal, že mne nemá co zaskočit. Jenže ouha. Spolehl jsem se na velestručnou anotaci na mapy.cz a byl značně překvapen – křížová cesta totiž NEvede ke kapli sv. Stapina (sv. Prokopa). Začíná u ní. Končí jen tak uprostřed lesa. Žádné vyvrcholení, žádné významné místo. Prostě jen lesní pěšina, po rovině, dřevěné sloupky, rozhozené tu vlevo, tu vpravo vedle cesty, a najednou konec. Nějak nevím, co si myslet.

O křížové cestě se toho moc zjistit nedá – vznikla v roce 2014, žehnání proběhlo zřejmě v srpnu toho roku. O zmíněné kapli a zázračném pramenu je informací dost, ale proč ona cesta, kdo a jak? Jediné, co je zjevné, že i tady byly užity barevné reprodukce zastavení z tvůrčí dílny Josefa Führicha. Führichova křížová cesta z vídeňského kostela sv. Jana Nepomuckého se stala nejvíce kopírovaným a variovaným cyklem na světě, pro katolické kostely i křížové cesty v krajině.

Fotky jsou uspořádány dle logiky procházení cesty, i když já přišel z obrácené strany, rovnou na onen „ztracený“ konec.

Series Navigation<< Křížová cesta BořkovKřížová cesta na Tábor (u Lomnice nad Popelkou) >>
Tagy