weby pro nejsevernější čechy

Skalní kaple Božího hrobu Křížové cesty v Kamenickém Šenově

Článek je součástí seriálu Křížové cesty

Součástí areálu křížové cesty v Kamenickém Šenově je ve skále vytesaná kaple Božího hrobu.

O křížové cestě více zde ->

Roku 1866 u křížové cesty Eduard Windlich vytvořil skalní výklenek s plechovým obrazem uložení Krista do hrobu. Po 2. světové válce místo zpustlo, v padesátých letech bylo zničeno celé vybavení Božího hrobu i Křížové cesty.

O kapli podrobně zde ->:

Ostění vstupu do Božího hrobu je ve tvaru segmentového oblouku s masivním klenákem uprostřed. V současnosti je v interiéru instalována socha Krista v hrobě, na počátku 20. století byl ale interiér tvořen plastikou vzkříšeného Krista v uměle a na dodatečně vytvořeném pozadí krápníkové jeskyně.

Po létech vandalství se nedochovalo prakticky nic, z Božího hrobu se stalo příležitostné tábořiště mladistvých, jejichž vyryté vzkazy „zdobily“ dříve proklečené poutní místo Šenováků. Od počátku roku 2008 si vzalo Občanské sdružení Na Výsluní obnovu tohoto areálu za svůj úkol. Na Velký Pátek dne 21.3.2008 byl symbolicky vztyčen na vrcholu skály nad Božím hrobem dřevěný kříž a 14 rudých růží zapíchnutých v zasněžené stráni symbolizovalo jednotlivá zastavení bývalé křížové cesty.

Aktuálně je kaple opravena, oblouk je zacelen a natřen bíle, po jeho stranách v dříve prázdných nikách jsou umístěna zastavení křížové cesty. Výklenek je uzavřen dvoukřídlou kovovou mříží. Uvnitř je ve stropě zavěšena kovová lampa, vzadu na lavici leží hrubá socha pohřbeného Krista.

Series Navigation<< Křížová cesta Sedmibolestné Panny Marie v JestřebíOlivetská kaple u Křížové cesty v Kamenickém Šenově >>
Tagy