weby pro nejsevernější čechy

Chřibské vodopády

Článek je součástí seriálu Vodopády, peřeje, kaskády

Povzbuzen předchozími úspěchy, vydal jsem se v jeden a ten samý den za vodou ještě potřetí, o kousek dál od předchozích vodopádů.

Mým posledním tohodenním cílem byly Chřibské vodopády. Podle popisu na netu se k nim dá dostat několika způsoby, já se ale po předchozích zkušenostech spolehl na navigaci pomocí GPS souřadnic. Autem jsem zastavil kousek za křižovatkou u bývalé sklárny, za křížkem, kde je naproti č.p. 46 v louce místa dost.

Rok 2014:

Okolo onoho křížku jdu cestou po modré turistické značce přes most, mezi domy v kopci do svahu. Poměrně brzy je třeba ale značení opustit. I když v mapě nejsou žádné cesty značené, je jich tady dost a dost. Já se ale podle navigace vydávám rovně terénem a najednou zůstávám v úžasu stát. Přede mnou se rozevírá hluboké údolí, na jehož dně se kolem potůčku vine cesta plná můstků, zábradlí a schodišť.

Sbíhám dolů a podél vody postupuji proti proudu, kde jsou hned dva vodopády nad sebou. Voda zurčí přes dvě pískovcové lavice – jen ten trpaslík, který je na fotkách na netu, jaksi absentuje. Jdu podle vodopádů po schodech vzhůru, ohlížím se do údolí, pak koukám před sebe, že i přítok k nim vypadá zajímavě.

Cesta vede dál, další schůdky mě nakonec vyvedou zpět na okraj údolí, odkud jsem přišel. Jen kroutím hlavou, že takové místo leží zcela mimo jakékoli značené trasy.

Rok 2019:

Čas oponou trhnul a všechno je jinak. Reportáž Českého rozhlasu Sever mne pohnula po letech znovu k návštěvě a nestačil jsem se divit. Modrá značka zmizela, z náměstí vede žlutá kolem několika nepřehlédnutelných tabulí, a kousek za střeleckým terčem je k vodopádům značená odbočka údolím. Takže se z vodopádů nakonec stal populární a vcelku snadno nalezitelný cíl.

Series Navigation<< Míšeňské vodopádyVodopád pod Širokým kopcem >>
Tagy