weby pro nejsevernější čechy

Vodopády na Kamenném potoce

Článek je součástí seriálu Vodopády, peřeje, kaskády

Na západní větvi Kamenného potoka ve svazích labského kaňonu nad částí města Ústí nad Labem Mojžíř se nachází při dostatku vody soustava vodopádů.

Do třetice. Mezi Mojžířskými vodopády a Blanským vodopádem se (prý) vyskytují sezónní vodopády.

Pokud jsem se u předchozích dvou obdivoval roklinám, v nichž se nacházela koryta, pak tady dosud viděné bledne závistí. Zářez je opravdu velmi, velmi hluboký a stěny hodně strmé. Dostávat se z cesty dolů je hodně riskantní. Asi lepší než od kostela ulicí U Fary a cestou, vedoucí k silnici mezi Neštěmicemi a Mírkovem je (pokud to stav terénu dovolí) vydat se od soutoku dvou větví Kamenného potoka na cestě k Mojžířským vodopádům přímo korytem. Což jsem zjistil až příliš pozdě, když jsem měl za sebou skluz ze svahu po spadaném listí.

U těch předchozích vodopádů to nebyla žádná sláva, ale tady opravdu ani ťuk. Celou trasu suchou nohou, i přes čedičové prahy, kde snad někdy mohou být nějaké kaskády. O něčem, co by se podobalo fotkám na mapy.cz nebo na vodopádovém webu, si mohu jen nechat zdát. Bez vody se nedaří ani pořádně identifikovat místa, kde by popisované kaskády měly být – všude spousty listí a popadaných stromů. Jediné snadno identifikovatelné místo je místo, kde se potkávají dvě zdrojnice (viz popis v odkazu na výše uvedeném webu), byť v mapách.cz není zachyceno. Ale poznat inzerovaná místa s kaskádami je problém i tady. A v okamžiku, kdy se z jedné stěny koryta nad mou hlavou samovolně začnou uvolňovat kameny, znejistím, a přes poslední čedičový práh se vyškrábu zpátky na cestu, po níž dojdu k bývalé skalní kapli, kde se dnes nachází malá via ferrata. Třeba budu mít někdy víc štěstí, pokud se mi podaří se sem ještě vrátit.

Více tipů na výlet naleznete na stránkách České středohoří

Series Navigation<< Pekelský vodopádBlanský vodopád >>
Tagy