weby pro nejsevernější čechy

Spodní vodopád Černé Nisy (Liberec – Kateřinky)

Článek je součástí seriálu Vodopády, peřeje, kaskády

V místní části Kateřinky na severovýchodním okraji Liberce pod bývalým skalním hradem Jezdec na toku říčky Černá Nisa se nacházejí dva evidované vodopády.

Říčka spoutaná a přitom divoká. Celé koryto je svázáno regulací a okolními zdmi, podél toku se nachází nespočet nejrůznějších továrních objektů, v těsném sousedství vede silnice z Liberce do Rudolfova (některé stěny dosahují opravdu úctyhodných výšek!). Voda se tu valí přes spoustu ploten, peřejí a kaskád, obzvláště po nedávném dešti to tu pění a klokotá. Takže přesně určit v té spoustě míst, byť s navigací v ruce, které konkrétní si vysloužilo označení regulérního vodopádu, není úplně jednoduché. Je jich tu zajímavých víc než dost. Navíc oficiální fotky jsou foceny jak na webu o vodopádech, tak na mapy.cz, přímo z koryta, což já jsem si za současného stavu vody mezi kluzkými kameny netroufl.

K vodě vede žlutá turistická značka hned u mostu na ulici Kateřinská, přicházející od výše zmíněného hradu směrem na Fojtku (v mapy.cz má označení Frýbská cesta).

Odborně:

Vodopád je z větší části tvořen hranou žulové plotny, na kterou je voda natlačena balvanitou sutí v pravé části koryta. Je vysoký 2 metry a pod jeho malým vývařištěm začíná opět série žulových ploten, která je o něco kratší, než ta pod horním vodopádem. Poslední skok z plotny je těsně před mostem.

 

  • Výška: 2 metry
  • Průtok: 450 l/s
  • Mohutnost: 900 m*l/s
  • Sklon: 40°
  • Nadmořská výška: 470 m n. m.
  • Geologický podklad: žula

 

Series Navigation<< Horní vodopád Černé Nisy (Liberec – Kateřinky)Vodopád Velký Štolpich >>
Tagy