weby pro nejsevernější čechy

Bobří vodopád

Článek je součástí seriálu Vodopády, peřeje, kaskády

V Bobří soutěsce u trasy zelené turistické značky se nachází v čedičovém masivu kopce Tokaniště (535 m n.m.) kaskádové peřeje na Bobřím potoce a vodopád na jeho pravostranném přítoku.

Zpočátku relativně nenápadný potok se postupně zařezává mezi čedič, kolem cesty se postupně začínají objevovat „varhany“ a vlastně jen pár stovek metrů od malého parkoviště u silnice mezi Loučkami (součást Verněřic) a Velkou Javorskou překonává první mostek tok potoka a právě v tomto místě se nachází místo, které je sice nejspíš mnohými pokládáno za vodopád na Bobřím potoce, ale jde „jen“ o kaskádu s cca třímetrovým skluzem. Ani z mostku, ani z plata pod ním, ani z trasy zelené značky není na kaskádu příliš dobře vidět, je třeba o kus dál sestoupit ke korytu a podél toku se vrátit. I tak je vidět jen část – přímo u skály v zářezu protéká mnohem slabší větev peřejí, která je lépe vidět, pokud pozorovatel zahne ještě před mostkem částečně prošlapanou pěšinkou vlevo do lesa.

Samotný vodopád možná část turistů mine – nachází se totiž na neznačené odbočce. Cesta mezi peřejemi a vodopádem není úplně jednoduchá a bezpečná i v létě (vystupující čedič na stezce parádně klouže), je tedy třeba mít oči otevřené a nepřehlédnout po pravé ruce dřevěný altán, za nímž se nachází samotný vodopád, vysoký cca 8 metrů. V horní části padá voda v jednom proudu, zhruba po třetině výšky naráží na zub, který tříští proud do několika ramen.

PS: Tentokrát bez videa, paměťová karta selhala (aspoň že fotky zůstaly).

Series Navigation<< Vaňovský vodopádHrazený vodopád na Černém Štolpichu >>
Tagy