weby pro nejsevernější čechy

Bělské vodopády

Článek je součástí seriálu Vodopády, peřeje, kaskády

V lesích mezi Kytlicemi a Mlýny protéká Bělá, na jejímž jednom přítoku se nachází dvojice vodopádů Velký a Malý Bělský.

Tak jako jsem časem zjistil, že se najdou světecké sloupy, které překvapivě nejsou obsaženy v parádní knižní encyklopedické sérii, z níž neustále čerpám, narazil jsem nakonec na vodopády, které nemají svůj záznam na mnou stále využívaném webu.

K nim patří ty Bělské, o nichž jsem se dozvěděl z reportáže KČT z České Lípy. Díky ní jsem zapátral na mapách a zjistil, že jsou vlastně co by kamenem dohodil, a že by stálo za to je vyrazit okouknout. Už jen proto, že se údajně jedná o vodopády občasné, sezónní – i když se tomu poté, co jsem je viděl, ani věřit nechce.

Nevýhodu tyhle vodopády mají minimálně jednu další – pokud nedojedete vlakem či busem, ale po vlastní ose, nedá se tu v podstatě nikde zaparkovat. Tudíž cesta o to delší. A po zimní zkušenosti neprobádaným terénem bych doporučil jen jednu cestu a zbytečně neexperimentovat, jak jsem to zkoušel já.

Zpětně tedy mohu jen doporučit vydat se lesní silnicí (v mapách se jmenuje Na trase) z Mlýnů mezi č.p. 71 a 73, po necelých 200 metrech je vlevo mostek, postavený lesy ČR, a za ním pěšina vzhůru do lesa. Jednoduché, bez komplikací. Já se pokoušel najít cestu lesem přes odbočku k místnímu Lesnímu divadlu, jenže cesty, které jsem si v mapě vybral, nebyly k nalezení, naopak cesty, po nichž jsem šel, v mapách vůbec neexistovaly.

Samotná stezka kolem přítoku Bělé, na němž jsou hledané vodopády, velmi překvapila – schody, zábradlí, několik laviček, upravená prostranství, mostky, a na konci dokonce vyhlídková terasa jak někde v Krkonoších. Pravda, už by bylo potřeba nějaké šikovné ruky, místy jsou popadané stromy a něco už má své roky, ale pořád je to dost velká paráda. A překvapily i samotné vodopády – opravdu se věřit nechce, že mají být jen sezónní a že tenhle potok je tu jen občas… Snad se to někdy v létě podaří prověřit.

Aktualizace listopad 2020:

Trochu to trvalo, a nebylo to nakonec v létě. Nicméně po parných měsících, kdy jsem se mnohými vodopády regionu procházel suchou nohou, tyhle údajně sezónní vodopády mile překvapily. Opět. Vody plno, nikde nikdo, sychravo a tajemno. Někdy budu muset zkusit obejít levostranné strmé skály a zkusit se Malému (hornímu) vodopádu přiblížit shora – snad se to časem povede.

Series Navigation<< Vodopád pod Širokým kopcemVodopád v údolí Lučního potoka >>
Tagy