weby pro nejsevernější čechy

Vodopády na Černém Štolpichu (Skok a Dvojitý)

Článek je součástí seriálu Vodopády, peřeje, kaskády

Pod kaskádou vodopádů Velký Štolpich se na toku potoka Černý Štolpich (někdy zvaný též Velký Štolpich nebo Velký Sloupský potok) směrem k Ferdinandovu nachází řada kaskád a peřejí, mezi nimiž jsou na mapy.cz a webu o vodopádech jmenovány samostatně tři místa. První je Skok a o něco dál pak Dvojitý vodopád.

Podivné jméno potoka je údajně zkomolenina z němčiny – Stollenbach. Odkazuje ke štolám v jeho okolí (například Rudná jáma kousek nad rozcestím Pod vodopády), kde se dříve těžila železná ruda pro Raspenavský hamr. Podél potoka vede žlutá turistická značka po Štolpišské silnici, vybudované v roce 1891. A já jsem opět v úzkých, protože voda tu skáče po kamenech na tolika fotogenických místech, že v pořízených obrázcích rozeznat ony dva konkrétní vodopády je úkol nad mé schopnosti. Navíc mám podivný pocit, že i na mapy.cz jsou snímky Skoku a Dvojitého vodopádu promíchány a ztotožnění je pak víc než těžké.

Podle webu o vodopádech se mi jednoznačně podařilo podle okolních kamenů rozeznat Dvojitý vodopád, o němž se píše: „Je vysoký 4,5 metru. Na obrázku je pouze jeho prostřední rameno. Při větším množství vody vytváří ještě další dvě ramena.“ Foto Skoku na tomto webu chybí a podle obrázků mapy.cz si nejsem jistý.

Series Navigation<< Hrazený vodopád na Černém ŠtolpichuVodopády na Černém potoce >>
Tagy