weby pro nejsevernější čechy

Vodopád ve Velenicích

Článek je součástí seriálu Vodopády, peřeje, kaskády

V obci Velenice přímo u silnice je k vidění na bezejmenném potůčku na pískovcové skále dvoustupňový vodopád s celkovým převýšením 9 metrů.

Když jsem plánoval opakovanou cestu do Svojkova, hledal jsem nějaké další cíle v blízkém okolí. A protože šlo o vodopád, nabízelo se automaticky totéž téma v okolí – vyrazil jsem tedy do nedalekých Velenic.

Dědina, která by na první pohled nestála za pozornost (cca 150 obyvatel), kdyby se přes ni nejezdilo do nedalekých Pekelných dolů. A kdyby v ní nakonec nebylo mnohem víc, než jen ten vodopádek. Minout ho opravdu nelze – na jedné straně silnice teče Svitavka, na druhé jsou skály, prošpikované skrz naskrz nejrůznějšími sklípky a mezi nimi úsek skály, po němž stéká čůrek z rybníčku, který je tam kdesi nahoře. Web o vodopádech tvrdí, že skála kolem je upravená a přisekaná pro výstup podél vodopádu, já si ničeho takového nevšiml.

Vodopád je tvořen dvěma stupni, každý má přibližně 3,5 metru. Další zhruba 2 metry výšky překonává potůček mezi oběma stupni, takže celková výška je kolem 9 metrů. A to je asi tak vše, co se o něm dá zjistit a napsat.

Series Navigation<< Chrastenský vodopádVodopád ve Svojkově >>
Tagy