weby pro nejsevernější čechy

Hartmanův vodopád

Článek je součástí seriálu Vodopády, peřeje, kaskády

V okolí Malé Veleně je několik vodopádů. Jedním z nich je Hartmanův vodopád, nacházející se na bezejmenném potůčku, který protéká roklí mezi Malou Velení a Heřmanovem.

Jak už to tak bývá, žádná značená cesta k němu nevede. Je třeba spolehnout se na mapy.cz a navigaci a cestou dávat trochu pozor. Nebo to vzít od železniční zastávky po cyklotrase podél trati, a vydat se vzhůru do svahu podél koryta potůčku, vlévajícího se do Ploučnice. Já to vzal po pěšinách po loukách a kolem lesů, nicméně řada úseků není zrovna ideální – používanější jsou odbočky v mapách vůbec nezanesené, místy křižovatku maskuje hromada pokáceného dříví. Ale s navigací v ruce se nakonec k potůčku dostávám a jako tradičně zjišťuji, že nezbývá než sklouzat dolů svahem ke korytu a kráčet podél nebo přímo jím, abych se ke hledanému dostal.

Jméno je zřejmě spojeno s místní historií, protože směrem k Heřmanovu ukazuje mapa louky Na Hartmanových. Ovšem dohledat, kdo to byl(i), to je nad mé síly.

Bohužel, situace je taková, že se zřejmě z téhle vodní rubriky brzy stane archivní sekce pro pamětníky, protože vody je méně než málo. Takže třeba hledat vodopád sluchem je nemyslitelné, protože po kameni většinou teče jen malý čůrek. I proto mnohde nezbývá, než kráčet přímo „tokem“ vodního živlu, většinou suchou nohou, a hledat patřičné místo, které by mělo být vodopádem.

Mnoho mnou v poslední době navštívených lokalit také trpí tím, že rokle postupně uzavírají popadané kmeny. Nejen že se tak z cesty stává překážková dráha, ale olámané větve padají mezi kamení a vytváří dočasné hráze a leckdy mění tok zbytků vody. A také vzhled místa – tudíž není úplně jednoduché ztotožnit podle fotek hledaný vodopád s realitou. To, co na webu o vodopádech vypadá jako mocný tok, je pak jen hromadou mokrých kamenů s tenoučkým vlasem padající vody.

Správné místo nakonec nalezeno – vodopád má celkovou výšku 2,2 metru, avšak pouze spodní dvě třetiny jsou strmější (přes 50°). Nafoceno, natočeno, a protože se nerad vracím stejnou cestou, sestupuji přímo korytem zhruba do poloviny vzdálenosti mezi vodopádem a výše zmíněnou cyklostezkou. Dobrodružná romantika doplněná poházenými pneumatikami a kostrou uhynulé krávy…

Další tipy na výlet najdete na stránkách Brána do Čech

Series Navigation<< Veleňské kaskádyPekelský vodopád >>
Tagy