weby pro nejsevernější čechy

Vodopády na Jedlové (Dolní, Pekelný, Jedlový)

Článek je součástí seriálu Vodopády, peřeje, kaskády

U Josefova Dolu, na trase naučné stezky Jedlový důl, se na toku říčky Jedlová nachází několik vodopádů.

Od vlakového nádraží po souběhu modré a žluté turistické značky k rozcestí Josefův Důl – lesní brána, kde začíná zmíněná naučná stezka, souběžná s modrou (žlutá vede dál k protržené přehradě na Desné). Mapy.cz udávají 3 hlavní vodopády, kupodivu ale v praxi jejich off-line verze trpce selhala. Z oněch tří mi v terénu zobrazila jen a pouze ten hlavní, takže jsem Dolní vodopád úplně minul. Ono to byť i v jen mírném zasněžení není úplně jednoduché. Koryto plné kamení, přes které voda zurčí, klokotá a skáče, a jít až dolů k vodě je občas o zlomkrk. Ze svahu to klouže, do ledové vody člověk spadnout nechce a místy není jasné, jestli je pod sněhem kámen, nebo prázdno. Spoléhal jsem na navigaci, k vodě se podíval příležitostně, a najednou jsem byl až u Pekelných skal, Pekelné tůně a Pekelného vodopádu. Ty se přehlédnout nedají. Je tu upravená vyhlídka se zábradlím, ale pokud chce člověk lepší fotku, nezbývá, než se pustit dolů k vodě mezi kameny. V zimě ovšem opatrně, nerad bych někam zahučel.

Pak zase kus cesty nad korytem s občas zajímavými místy, ale to hlavní čeká na konci – největší vodopád. Cituji z webu o vodopádech:

Hlavní vodopád má jasně definovanou přepadovou hranu, na které se rozděluje do dvou ramen. Ty jsou od sebe vzdálena přibližně 4 metry, pravé rameno je o něco vodnatější. Díky svislému profilu skalního podkladu vodopádu, vytváří vodopád ukázkovou parabolu. Vodopád je vysoký 5 metrů. Dvanáct metrů pod ním je další stupeň, který nemá tak výraznou přepadovou hranu a navíc se v jeho spodní části hromadí kameny. Jeho výška je 3 metry.

Ach ano, je to uchvacující zážitek. Stát sám a sám u neustále se valící masy vody. Něco takového v našich končinách opravdu nemáme. I tady je upravená plošina se zábradlím, i tady se snažím najít lepší místo k focení.

Sic jsem spokojen, říkám si, že léto to jistí. Bude třeba se někdy vrátit. Už jen proto, že zmiňovaný web o vodopádech podrobněji popisuje hned 6 míst. Bude třeba využít jiného vzhledu krajiny a lepšího přístupu. Co nejblíž k vodě, a třeba i do ní. I když asi přiměřeně, takřka celé území je přírodní rezervací.

PS: Jste-li už tady, nezapomeňte na vodopády na Červeném potoce.

Series Navigation<< Mojžířské vodopádyVodopády na Červeném potoce >>
Tagy