weby pro nejsevernější čechy

Horní vodopád Černé Nisy (Liberec – Kateřinky)

Článek je součástí seriálu Vodopády, peřeje, kaskády

V místní části Kateřinky na severovýchodním okraji Liberce pod bývalým skalním hradem Jezdec na toku říčky Černá Nisa se nacházejí dva evidované vodopády.

K vodě vede žlutá turistická značka hned u mostu na ulici Kateřinská, přicházející od výše zmíněného hradu směrem na Fojtku (v mapy.cz má označení Frýbská cesta). Na ráně je nejprve spodní vodopád. Cestou proti proudu kolem dalších kaskád a peřejí a hlavně v mapách nevyznačeného jezu s postranním přepadem od náhonu, mizícího po pár metrech pod terénem v lese, se dojde k tomu hlavnímu – pod neskutečně vysokou zdí z kamenných bloků vře voda na dvou stupních horního vodopádu. Tady s identifikací hledaného místa žádný problém nastat nemůže. Fascinující podívaná.

Odborně:

Hlavní horní vodopád je v místech, kde na levém břehu začíná zeď průmyslového objektu. Je vysoký 4 metry, má kaskádový tvar tvořený zhruba dvěma přibližně stejně vysokými stupni. Celkový sklon je přibližně 50° a při velkém množství vody, které Černou Nisou protéká (zhruba půl m3), působí vodopád impozantně.

Pod vodopádem je velké vývařiště, za kterým Černá Nisa pokračuje podél zdi průmyslového objektu strmě dolů po žulových plotnách. Tento úsek je dlouhý několik desítek metrů, v některých místech skoky vody dosahují téměř metrové výšky.

  • Výška: 4 metry
  • Průtok: 450 l/s
  • Mohutnost: 1800 m*l/s
  • Sklon: 55°
  • Nadmořská výška: 490 m n. m.
  • Geologický podklad: žula

Tip na výlety v Českém Švýcarsku

Series Navigation<< Kvítkovský vodopádSpodní vodopád Černé Nisy (Liberec – Kateřinky) >>
Tagy