weby pro nejsevernější čechy

Šenovské vodopády

Článek je součástí seriálu Vodopády, peřeje, kaskády

Skryta běžnému pohledu se pod mostem silnice E442 v Kamenickém Šenově jen kousek od kostela a zdejšího muzea nachází vodopádová kaskáda.

Člověk hledá cíle k návštěvě široko daleko, aniž by tušil, že leckdy má mnoho zajímavého přímo před nosem. V Kamenickém Šenově jsem byl mnohokrát, ale nekoukal jsem do mapy příliš důsledně, takže mne až nedávno v mapách trkla značka, že přímo pod silnicí má být vodopád

Jakmile se vyskytla první příležitost, rozhodl jsem se tenhle fakt ověřit. Není to ale úplně jednoduché. Pohodlný přístup pod most je z parčíku, nazvaného Dětské hřiště Odboje, jenže z téhle strany není nic moc vidět – jen přitékající potok a hranu, za níž voda kamsi mizí.

Je třeba využít průchod pod mostem a ulicí Odboje projít kolem dvou domů, za nimiž je vidět překvapivě hluboká rokle a hlavně je slyšet hukot padající vody. Za druhým domem lze prudkým svahem sestoupit dolů čímsi, co vypadá jak strouha (plná nejrůznějších odpadků). Asi jsem si vybral relativně dobře jaro, kdy ještě nejsou listy, je vidět všudypřítomný čedič a po něm uhánějící tok Šenovského potoka. A hlavně tři stupně zdejšího vodopádu. Jediná mnou objevená možnost je postupovat odtud proti proudu. Nejspodnější kaskáda má údajně 2 metry, prostřední 1,5 metru a to nej čeká přímo pod mostem – odtud padá voda korytem z výšky tří metrů, a je posílena zprava vyvedeným odtokem, jehož čůrek padá z ještě větší výšky.

Nevím, kolik lidí o existenci tohoto vodopádu ví, ale za vidění dozajista stojí.

Vrchní kaskáda pod silničním mostem

Střední kaskáda

Spodní kaskáda

Series Navigation<< Panský vodopádBukový vodopád >>
Tagy