weby pro nejsevernější čechy

Vodopád Černého potoka

Článek je součástí seriálu Vodopády, peřeje, kaskády

Na trase zelené turistické značky, začínající nedaleko konečné železniční stanice Bílý potok, protéká Černý potok, na němž je k vidění řada kaskád, stupňů a peřejí, ale hlavně vodopád na Černém potoce, označovaný někdy jako Černý či Dolní vodopád.

Zelená se k potoku přiblíží v lese zhruba na půli cesty k vodopádu. Voda o sobě dá vědět nejprve zvukem a vzápětí se mezi stromy ukáže koryto. Nevím, jaký stav vody je tu normální, ale i v době, kdy na Ústecku procházím většinu navštívených míst zcela suchými koryty, se tudy řítí až marnotratně. Přeskakuje bláznivě poházené kameny na desítkách míst, která by v jiném regionu sama o sobě budila pozornost a stála za zaznamenání, a zde jsou jen malou předehrou k tomu, k čemu všichni zdejší návštěvníci směřují… V hloubi lesa z cesty odbočuje do mírného svahu kameny vydlážděná stezka, stoupající k místu, kde se z výšky 7 metrů kolem pětimetrového kamene, uvázlého zhruba uprostřed, valí vodopád.

Pravda, oproti fotkám, které lze nalézt na internetu, je vody podstatně méně, než tu mnozí zdokumentovali. Pravé rameno je jen čůrek. Přesto je se nač dívat. A hlavně legálně. Jak totiž upozorňuje web o vodopádech – podobných, možná mnohdy i lepších míst je tu spousta. Nicméně pohybujeme se na území Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny a to znamená, že pohyb je mimo vyznačené cesty zakázán.

Series Navigation<< Vodopády na Černém potoceBudovský vodopád >>
Tagy