weby pro nejsevernější čechy

Vodopád u Františkova nad Ploučnicí

Článek je součástí seriálu Vodopády, peřeje, kaskády

Na zelené turistické značce mezi Benešovem nad Ploučnicí a Františkovem nad Ploučnicí, kousek od místa, kde železniční most překonává řeku, je na bezejmenném potůčku k vidění vodopád.

Lze se k němu dostat buď po této značené trase na břehu Ploučnice, nebo pokud si nechcete zacházet po návštěvě hradu Ostrý, lze si cestu zkrátit z vyhlídky nad Terezínským údolím, odkud je prudkým kopcem dolů prošlápnutá cestička.

Všechny weby pouze opakují základní info, uveřejněné na speciálu, věnovaném vodopádům. Výška úctyhodná, udávaná kolem 10 metrů, za normálních okolností v podstatě jen čůrek, překonávající v horní části kaskádu kamenů a zhruba od poloviny padající na celistvé podloží, silně porostlé mechy.

Když jsem se na místním obecním úřadě ptal, jak to tam vypadá, a dovolával se informace, že „trpí malým množstvím vody“, starosta se trochu čertil, že voda tu teče pořád a je to krásné výletní místo. Inu, šel bych, i kdyby byl vyschlý. Naštěstí jsem byl ale odměněn víc než královsky. Nejprve jsem mezi listím objevil před vodopádem kvetoucí podbílek šupinatý. A když jsem se pustil do focení vody, pořád se mi zdálo, že něco nehraje… Až za chvíli mne trklo, že ty žluté skvrny nejsou v obraze jen tak – postupně se mi podařilo pod vodopádem objevit tři exempláře mloka skvrnitého. Na dlouhou dobu jsem se proto přestal věnovat vodě, takovou šanci jsem snad ještě neměl. Takže pár fotek a nějaké pohyblivé obrázky:

Series Navigation<< Vodopád ve SvojkověMíšeňské vodopády >>
Tagy