weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Kočičí kameny východně od Lázní Libverda

Nedaleko chaty Hubertka východně od Lázní Libverda je na křižovatce turistických cest (modrá, zelená, červená) místní odbočka k vyhlídce na skále Kočičí kameny.
Poněkud netradičně se k vyhlídce od chaty klesá. Odbočka červené vede mezi stromy k žulovému skalisku, do něhož jsou vytesané schodnice a část cesty je vybavena zábradlím (které se opravdu při výstupu hodí). Samotná vyhlídka není na nejvyšším místě a jedná se o poměrně malý prostor, z něhož je vidět především Bílý Potok a pár okolních kopců.

Na wiki:

Kočičí kameny (570 m n. m.) jsou skupinou žulových skal nacházející se na katastrálním území obce Bílý Potok jižně od turistické chaty Hubertky ve Frýdlantském výběžku v Libereckém kraji na severu České republiky. Lokalita je součástí Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Pojmenování místa vychází z podoby skály, která připomíná kočičí hlavu. Protože však někteří objekt přirovnávali spíše k tuleni, říkali mu Tulení kameny. Na Matouschkově mapě Ještědských a Jizerských hor vyhotovené roku 1927 se však objevuje název odvozený od podoby s kočičí hlavou a od té doby se místu tak říká.

Podle pověsti se ve skalách ukrývají poklady. Pro ně se vydala na Velký pátek matka s děckem. Když se skála otevřela, matka se snažila nabrat z pokladů co možná nejvíce, a proto si dítě odložila. Najednou se však skála uzavřela. Matka sice stála venku, ale dítě zůstalo uvnitř. Musela pak vydržet celý rok, než se ve stejný den skála opětovně otevřela a dítě vydala.

Lokalita je tvořena skálami a balvany nacházejícími se na vrcholu hřebenu a ve stráni pod ním. Tvoří ji středně až hrubě zrnitý biotitický granit, který je výrazně porfyrický.

Ke skále vede od Hubertky červeně značená odbočka z turistické trasy. Začíná u turistického rozcestníku u chaty. Do skály byly roku 1923 vytesány schody, po nichž je možné vystoupat na oplocenou vyhlídku do údolí Smědé, na Bílý Potok a Hejnický hřeben. Zábradlí na vyhlídce prošlo v letech 2002 až 2003 rekonstrukcí.

Lokalitu využívají rovněž horolezci, kteří skálu zlézají několika trasami. Dne 28. listopadu 1989 například Petr Hejtmánek a Pavel Kotúček prvně vystoupili trasou nazvanou „Kočičárna“ mající obtížnost VI. O půldruhého roku později, 28. dubna 1991, zlezli skálu Vladislav Vytiska spolu s Robertem Vytiskou. Jejich trasa pak dostala název „Svatba pytláka Říhy“ a má obtížnost VIb. Přibližně deset let po Hejtmánkovi s Kotúčkem vystoupili 2. ledna 1999 Roman Kašpárek a Jan Kačani trasou pojmenovanou „Kocour v botách“ s obtížností VI-VIb, jež je variantou „Kočičárny“.

Dne 13. září 2014 otevřelo občanské sdružení „Vodní kolo“ zajištěnou cestu (ferratu) vedoucí na skalní vyhlídku. Trasa je druhou cestou toho druhu otevřenou na území Libereckého kraje. Má délku 70 metrů s pětadvacetimetrovým převýšením. Její náročnost je ohodnocena stupněm „B“.

Liberecký kraj popisuje:

Z vyhlídky se otevírá hezký pohled k Bílému Potoku a na Hejnický hřeben. Je zde také pěkný výhled do údolí řeky Smědé a na severní svahy Jizerských hor.

Dříve u chaty Hubertka bývala i 2 kilometry dlouhá sáňkařská dráha, která se v době vzniku chaty nazývala „Sáňkařská dráha císaře Františka Josefa“. Největšího rozkvětu se dráha těšila po druhé světové válce, jelo se zde dokonce mistrovství republiky v jízdě na saních jednotlivců i dvojic. Na této dráze také vyrostla budoucí mistryně sportu Jana Jarolímová z Lázní Libverda.

Series Navigation<< Vyhlídka Liščí kazatelna (Fuchskanzel) u LückendorfuSkála Semmelstein v Jetřichovických skalách >>
Tagy