weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka nad přírodní rezervací Slunečná stráň u Naučné stezky Pod Vysokým Ostrým

Trasa Naučné stezky Pod Vysokým Ostrým poté, co opustí Průčelskou rokli, sleduje svahy nad kaňonem Labe a chvílemi nabízí výhled na hladinu řeky a okolní srázy.
Na jedno z takových míst vede neznačená pěšina od informačních tabulí NS 11 a 12. Místo ostrého zákrutu zpět do lesa rovnou vlevo od cedulí pěšinkou na hraně srázu. Mění se jen úhel výhledu, vidět je vlastně stále totéž – především Brná, rozkládající se pod svahem na břehu Labe, protilehlý Vaňov, oblouk řeky mezi Sebuzínem a Dolními Zálezly a na pozadí mnohé kopečky Českého Středohoří…

Web Turistického magazínu uvádí:

Přírodní rezervace Sluneční stráň se rozkládá na strmém svahu jihovýchodní orientace tvořeným čedičovými vyvřelinami. Daří se zde typické teplomilné vegetaci, najdete tu okrotici bílou, kosatec bezlistý, tařici skalní nebo bělozářku liliovitou. Sluneční stráň je i významným nalezištěm teplomilného hmyzu.

Z místa nad rezervací je úžasný výhled do labského údolí a slouží také jako startovací místo paraglidingu. Vlevo dole je vidět až 35 m vysoký skalní obr zvaný lezci Čima. Je to monchiquitový obnažený skalní peň vymodelovaný větrem, vodou, mrazem i sluncem. Podle výzkumů známého geologa Josefa Emanuela Hibsche je mezi Brnou a Malým Březnem nejvíce sopouchů – sopečných kanálů, kterými se vylévala láva nejrůznějšího složení. Podle Hibsche právě zde bylo ohnisko sopečné činnosti, která navršila České středohoří.

Series Navigation<< Jeskyně Vinný sklep v Kyjovském údolíVyhlídka Miloslava Draxla na Naučné stezce Pod Vysokým Ostrým >>
Tagy