weby pro nejsevernější čechy

Nový zámek Chodová Planá

Článek je součástí seriálu Zámky

Chodová Planá. Severočeši asi těžko budou vědět, kde takové hnízdo hledat. Snad jen pivní odborníci se trochu chytnou – tady se vaří Chodovar.

Městys, necelé dva tisíce obyvatel. Roky jsem tudy jen projížděl sem a tam a nikdy nenašel důvod, proč tu zastavit. Tedy pokud nebudu počítat nedalekou drůbežárnu státních statků, kam jsme jezdili pro vejce.

Za zmínku určitě stojí již naznačený pivovar (založen 1573 rodinou Šliků), po roce 1989 privatizovaný. Byl (pokud vím) úplně první, kdo přišel s vizí dnes tolik populárních pivních lázní, a taky se vyžívá v koulení sudů.

A ještě k názvu městyse – většinou máme zafixováno, že k sobě patří Chodsko a Domažlice, možná pár vesnic kolem. Víc než mylná představa, strážci zemské hranice hlídali mnohem větší území, o čemž svědčí řada místních názvů na Tachovsku – Zadní Chodov, Chodský Újezd, Chodovská Huť, Maršovy Chody, Chodová Planá…

To by snad stačilo. Vracím se po 20 letech, mám namířeno na židovský hřbitov. Tedy přesněji na hřbitovy, ony jsou tu totiž dva. Jeden z nich, ten starší, v zámeckém parku. Zámeckém parku? No ano, dokonce v parku nového zámku. Původně tu sloužil starý zámek, o němž se toho moc neví a jsou kolem něj dodnes zmatky. Ve funkci ho na počátku 20. století nahradil zámek nový. Tak trochu šok. Nepřipraven, nic netuše, najednou stojím u plotu a mezi stromy zírám na ohrmnou stavbu prazvláštního uspořádání a louskám informační tabuli – asi 110 místností… Obří sousto pro obec, ale vypadá to, že i když jdou věci velmi pomalu, stavba nechátrá. Ba dokonce žije. Fotit se tu moc kvůli stromům nedá, takže nejlepší je podívat se do fotogalerie obce ->

A samozřejmě něco málo z historie, co se kde dá posbírat z knih a internetu:

Emanuel Poche a kolektiv: Umělecké památky Čech A/J – svazek první, Academia Praha 1977

Jaroslav Kocourek: Český atlas – Západní Čechy – obrazový vlastivědný průvodce, freytag & berndt 2003

kolektiv: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku IV – Západní Čechy , Svoboda Praha 1985

Na jižním konci obce směrem k Plané stojí nový zámek, pseudobarokní stavba z roku 1906 od architekta R. Feldscharka z Vídně. Je obklopen rozsáhlým anglickým parkem. Pro svou reprezentaci ho dal vybudovat Hanuš z Berchem-Heimhausenu. Drobné úpravy interiérů proběhly za Waltera z Berchem-Heimhausenu. V roce 1945 přešel zámek do vlastnictví státu a začal být užíván armádou.

Zámek je kvalitním a slohově čistým příkladem pseudobaroka. Zámek – návrh arch. L. Tremmel, stavitel V. Friš. Park-návrh arch. Effner, realizace zám. zahradník Dümlein. Zámek vystavěn v období květen 1910 – únor 1911. Budování parku začalo 13. září 1866.Zámek vystavěn v období květen 1910 – únor 1911. Budování parku začalo 13. září 1866.

Přípravy na stavbu nového zámku v Chodové Plané byly zahájeny již v 70. letech 19. stol. za Jana Arnošta. Stavět se však začalo až za hraběte Hanse Ernsta von Berchem–Haimhausena v letech 1902 až 1904 podle projektu vídeňského architekta R. Feldscharka. Zámecký objekt však postavil plánský architekt Thomas Thuner. Po 2. světové válce přešel zámek do majetku státu a v 50. letech se budova i velká část zámeckého parku staly vojenskými prostory pro plánskou rotu Pohraniční stráže. Vojenský útvar zde působil až do roku 1990.

Dne 16. 3. 2006 byl zámek předán do majetku obce Chodová Planá a probíhá zde pomalá rekonstrukce. Zámek se svými částmi (zámek čp. 169, ohradní zeď, brána s brankou, park, židovský hřbitov) je nemovitou kulturní památkou, vedenou v Ústředním seznamu kulturních památek pod rejstříkovým číslem 26199/4-1749. Byl zapsán do státního seznamu nemovitých kulturních památek Západočeského kraje podle zákona č. 22/1958 Sb., o kulturních památkách, pod pořadovým číslem 1749 dne 12.7.1963. Do budoucna se počítá s jeho přestavbou na lázeňský komplex,nebo jinou občanskou vybavenost dle rozhodnutí obce.

Rozsáhlý park založil hrabě Hans Ernst von Berchem-Haimhausen ještě před stavbou zámku a zahrnuje v sobě i starý židovský hřbitov. Na území parku původně stála řada romantických staveb, bohužel tyto stavby po válce zanikly.

Nic moc víc se asi najít nedá.

 

Series Navigation<< Zámek DaňkovZámek Údlice >>
Tagy