weby pro nejsevernější čechy

Hrad Štěpanice

Článek je součástí seriálu Hrady a tvrze

Liberecký kraj neznámý: z hradu Štěpanice zůstaly zbytky paláce a věže.

Řadu míst, která dýchají historií, lze navštívit při cestách Libereckým krajem. Jedním z nich jsou i trosky gotického hradu Štěpanice, jenž stával na skalnatém ostrohu při dnešní silnici mezi Jilemnicí a Beneckem.

Představujeme méně známá místa našeho kraje, protože chceme, aby návštěvníci nemířili jen do přetížených oblastí, jakými jsou Jizerské hory nebo Český ráj. A budeme velice rádi, když i místní obyvatelé budou poznávat různá místa kraje, která ještě nenavštívili,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

První písemná zmínka o tomto sídle pochází již z roku 1304. Skládal se ze dvou částí, horního a dolního hradu. V zadní části toho horního se nacházel palác, ze kterého se dochovala značná část přízemí. Dolní hrad pak měl především výrobní a provozní funkci. Při nedávném archeologickém průzkumu byla odkryta část obvodu věže, poškozené odstřelem v 18. století a později zřícené.

Zakladatelem hradu byl Jindřich Jan z Valdštejna, který podle Balbínovy kroniky vládl zdejší oblasti již v roce 1254. Tento údaj ostatně potvrzují i archeologické nálezy na hradě. Období největšího rozkvětu hradu trvalo od poloviny 14. do konce 15. století, kdy se v okolí rozvíjela těžba rud a zlata a hrad byl jejím ústředním zpracovatelským střediskem. Počátkem 16. století však přestal sloužit jako obytné sídlo, chátral a roku 1543 se už připomíná jako pustý.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

Jan Mikulička
Oddělení tiskové a vnějších vztahů
Krajského úřadu LK

Snímky z archivu Libereckého kraje.

 

Series Navigation<< Vlčí hrádekHrad Drábské světničky >>
Tagy