weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska Františka Xavera Parče na domě čp. 17/1 v ulici G. Casanovy v Duchcově

Na fasádě poněkud zchátralého domu čp. 17/1 v ulici G. Casanovy v Duchcově, která vede z náměstí Republiky kolem kostela Zvěstování Panny Marie, je umístěna pamětní deska Františka Xavera Parče.

Na tabulce nápis:

V TOMTO DOMĚ SE NARODIL
30. ledna 1760
FRANTIŠEK XAVER
PARČ
ČESKÝ HUDEBNÍ SKLADATEL
ZEMŘEL 6. dubna 1822 V PRAZE

Městský web:

František Xaver Parč /Partsch/ (1760-1822) – Rodák z Duchcova, kde byl jeho otec kantorem, varhaníkem a ředitelem kůru. Jeho hudební i pěvecké vlohy seprojevovaly již v dětství, na doporučení hraběte z Valdštejna studoval na jezuitském gymnáziu v Jihlavě, v Praze pak pokračoval ve studiích filosofie a práv; zároveň brzy vynikl jako skvělý tenorista, pianista, varhaník a skladatel. Hudbě učil u knížete Auersperga, od roku 1795 řídil operu v malostranském Spenglerově divadle a od roku 1807 zastával prestižní funkci ředitele kůru v Týnském chrámu. Pohyboval se v české vlastenecké společnosti. Vedl zde vzorný orchestr a kromě svých povinností se věnoval rozsáhlé skladatelské činnosti: vedle offertorií, kantát, gradualií, latinských motet a árií složil čtyři velké kostelní mše. Velmi úspěšné byly jeho písně a kvarteta.

Series Navigation<< Pamětní deska na Duchcovském viaduktu v DuchcověPamětní deska Františka Heilmanna na faře na náměstí Republiky v Duchcově >>
Tagy