weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska Felixe Holzmanna na Mírovém náměstí v Litoměřicích

Na fasádě domu na severozápadním rohu Mírového náměstí v Litoměřicích je umístěna deska s bustou českého komika Felixe Holzmanna.

Na desce, nezvykle čnící do prostoru náměstí, je pod komikovou bustou zprava „FELIX / HOLZMANN / KOMIK / 08.07-1921 / 20.09.2002“, zleva pak „F.H. / PROŽIL / MLÁDÍ / V TOMTO / DOMĚ“.

Bronzovou bustu odhalenou v květnu 2008 zhotovil litoměřický sochař Libor Pisklák.

Podrobnosti se lze dočíst v knize Kdo se to na nás dívá! – Co prozrazují a tají sochy města Litoměřice (byť v nadpisu příslušné části text tvrdí, že na přihlížející se dívá Felix Holtzmann!):

Dům čp. 25/152 m je řadová, dvoupatrová, v jádře renesanční stavba z druhé poloviny 16. století se zazděným loubím a barokním průčelím z první poloviny století osmnáctého. Balkon v prvním patře nad hlavním vchodem je z první poloviny století devatenáctého. Nad portály oken prvního patra je štuková výzdoba. Hlavičky střídají mušle. Rodina Holzmannů dům zakoupila v roce 1924, kdy přesídlila do Litoměřic z Teplic. Felix začínal jako herec v litoměřickém ochotnickém souboru „Karel Hynek Mácha“ na konci 40. let 20. století. Později se proslavil jako estrádní komik ve scénkách, které si psal sám. První veřejné vystoupení měl v roce 1951 v terezínské vojenské posádce. Zde se poprvé setkal se svým dlouholetým jevištním partnerem Františkem Budínem, který tehdy estrádu moderoval.

Series Navigation<< Socha svatého Jana Nepomuckého v Krajské ulici v LitoměřicíchPamětní deska Ferdinanda Blumentritta v ulici Na Valech v Litoměřicích >>
Tagy