weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska 17. listopadu 1989 na Obecním úřadě ve Strupčicích

Na fasádě Obecního úřadu ve Strupčicích je umístěna pamětní deska s poděkováním za 17. listopad 1989.

Obdélná deska z leštěného černého kamene má v levém horním rohu stylizované hodiny, ukazující za pět minut dvanáct, ve spodní části pak datum 17. 11. 1989 a text BEZ SAMETOVÉ REVOLUCE / BY NEBYLO OBCE STRUPČICE.

Důvod je jednoduchý – i tato obec Chomutovska měla zmizet z map. Důvodem byla rozšiřující se těžba uhlí, která zapříčinila zánik mnoha sídel v okolí. Jak je uvedeno v publikaci Strupčice 2007 Zdeny Binterové (vydal obecní úřad Strupčice 2007):

Již v roce 1981 byla na obec uvalena stavební uzávěra a zákaz pohřbívání na místním hřbitově. Mladí z obce odcházeli, neudržované domy chátraly. Neopravovaly se ani silnice, na začátku roku 1989 byl schválen projekt sídelního útvaru Sušany, kam se měly přestěhovat obyvatelé Strupčic, jež měly podlehnout těžbě. Od roku 1986 se z obce začaly stěhovat také zde soustředěné památky, Strupčice přišly o sochu Ecce homo z roku 1749, která stávala při silnici do Holešovic, kam se blížila těžba. Socha byla přemístěna ke kapli Mladotů v obci Mašťov. Po listopadu 1989 se těžba zastavila a stavební uzávěra byla zrušena, obec tak na poslední chvíli přežila.

Series Navigation<< Socha sovy v zámeckém parku ve SvojkověSocha u rybníčku na návsi v Hošnicích >>
Tagy