weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska F. M. Brokofa na kostele svatého Jiljí v Jirkově

Na věži u kostela svatého Jiljí v Jirkově je na severní fasádě umístěna pamětní deska s bustou F. M. Brokofa.

Na desce je nápis „Na Červeném / Hrádku / se narodil / a 12. září 1688 / byl v toto kostele / pokřtěn / Ferdinad / Maxmilián / Brokof / přední sochař / českého baroka“.

Wikipedie uvádí, že „existuje ještě jeden doklad o křtu, který byl proveden v zámecké kapli na Červeném Hrádku dne 9. září 1688„.

Nejprve se mi podařilo najít jen krátkou zmínku, že busta a deska je na fasádě od roku 2012.  Po delším pátrání podrobně z nečekaného zdroje zde ->

V sobotu 15. 9. 2012 se to kolem 17. hodiny začalo u městské věže hemžit lidmi, což znamenalo, že se bude dít něco významného. A také se dělo.

V roce 2011 rozhodli představitelé Jirkova, že bude severní zeď městské věže osazena pískovcovou bustou Ferdinanda Maxmiliána Brokofa, českého sochaře a řezbáře německého původu. Jirkovský sochař Miroslav Doležel tuto nádhernou bustu vytvořil a právě 15. 9. 2012 v 17:00 hodin proběhlo slavnostní odhalení díla. Důstojnou hudební kulisou bylo vystoupení trubačského souboru Halali z naší školy, pod vedením Mgr. Ivy Šimkové.

Spolu s odhalením busty proběhlo i představení publikace Brokof a Jirkov od pana Jaroslava Cinybulka. A pan Cinybulk také všechny přítomné poutavým vyprávěním seznámil s osobností Ferdinanda Maxmiliána Brokofa. Mnozí z posluchačů ani netušili, jaká slavná osobnost pocházela z našeho města a já věřím tomu, že budou odteď na jirkovského rodáka náležitě pyšní a budou rádi kolem busty chodit a radovat se, že máme ve městě zase o jednu krásnou věc víc.

Series Navigation<< Socha Marta u zámku Červený HrádekSocha Kůň s hadem ve Valdštejnské zahradě v Praze >>
Tagy