weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska MUDr. Johanna Hille (a Antonína Richtera) v Kyjovském údolí

Na konci Kyjovského údolí, kde říčka Křinice vytváří před soutokem s Brtnickým potokem oblouk podél skal, je na Orlí věži umístěna pamětní deska, věnovaná MUDr. Johannu Hillemu (a Antonínu Richterovi).

Web o Lužických horách informuje:

Pamětní deska krásnolipského předsedy Horského spolku pro nejsevernější Čechy Johanna Hilleho a jeho spolupracovníka Antona Richtera. Původní litinová deska z roku 1925 byla po 2. světové válce zničena a novou repliku, doplněnou českým textem, zde nechal v roce 2000 osadit KČT Krásná Lípa ve spolupráci s Říšskou bankou v Pirně.

Podrobně o MUDr. Hillem zde ->, cituji část věnovanou pamětní desce:

V neděli 13. 9. 1925 byla k uctění jeho památky v rámci oslav 40. výročí existence sdružení Gebirgsverein für das nördlichste Böhmen v Kyjovském údolí (Khaatal) u Zadní Doubice (Hinterdaubitz) poblíž ústí Bílého potoka (Weißbach) odhalena do skály vsazená, 150 kg pamětní deska, krátce po 2. světové válce vzala zasvé. O obnovu se v r. 2000 za pomoci pobočky spořitelny z Pirny (Perno, Pěrno, Pirno) zasloužil KČT v Krásné Lípě (Schönlinde) a starosta německého Hinterhermsdorfu, který dotaci zprostředkoval. Plaketa nese dvojjazyčný nápis: Poutníče z blízka i z dáli, pamatuj na zásluhy svých předků – Wanderer von nah und fern gedenke deiner wohlverdienten Vorfahren.

Pod čarou vrchní části s portrétem je další dvojjazyčný text s reliéfy dubové a lipové větvičky:

Věnováno předsedovi Horského spolku pro nejsevernější Čechy a jeho věrnému spolupracovníkovi nadučiteli Antonu Richterovi.

Na webu KČT se píše:

MUDr. Johann Hille se narodil 20. 11. 1852 ve Velkém Šenově, všeobecnou lékařskou praxi provozoval v Krásné Lípě. Byl zakladatelem a 13. 9. 1885 byl zvolen prvním předsedou Horského spolku pro nejsevernější Čechy a tuto funkci vykonával do své smrti v roce 1925. Za jeho vedení vybudoval spolek rozhledny na Vlčí hoře, na Dymníku u Rumburku, na Jedlové a další. Spolek také vybudoval řadu turistických chat a útulen (Brtníky, Dolní poustevna, Klíč), koupaliště (Svor, Velký Šenov a další), upravil hrady (Tolštejn a Krásný Buk) a hrádky (Kyjov, Brtníky, Chřibská). Dr. Johann Hille zemřel 12. 6. 1925 a je pohřben v Krásném Buku u Krásné Lípy.

Series Navigation<< Pamětní tabule pochodu smrti na vlakovém nádraží ve VarnsdorfuErb Clam-Gallasů na soklu před Villou Friedland v Lázních Libverda >>
Tagy