weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska Jaroslava Falty u Domu kultury Střelnice v Rumburku

V zahradnicky upravené ploše před Domem kultury Střelnice v Rumburku je umístěna pamětní deska Jaroslava Falty.

Jedna ze série pamětních desek, o jejichž vznik se zasazuje Spolek přátel Rumburku, je věnována ikoně československého motokrosu, místnímu rodákovi, a byla odhalena 5. října 2019. A ze ten poměrně krátký čas už ji dokázal někdo rozflákat…

RUMBURSKÝ RODÁK
GEBÜRTIG AUS RUMBURK

JAROSLAV FALTA
22. března 1951 RUMBURK

LEGENDA ČESKOSLOVENSKÉHO MOTOKROSU
ČLEN TOVÁRNÍHO TÝMU ČT, DESET LET PATŘIL KE
SVĚTOVÉ ŠPIČCE VE TŘÍDĚ 250 CCM

LEGENDE DES TSCHECHOSLOVAKUSCHEN MOTOCROSS
MITGLIED DES WERKSTEAMS ČT, ZEHN JAHRE
GEHÖRTE ZUR WELTSPITZCE IN DER KLASSE 250 CCM

VYHOTOVIL SPOLEK PŘÁTEL RUMBURKU ZA PODPORY M2STA RUMBURK (2019)

Děčínský Deník ->

V sobotní odpoledne 5. října 2019 navštívila Rumburk na pozvání Spolku přátel Rumburku ikona československého motokrosu pan Jaroslav Falta.

Narodil se v Rumburku, poté žil v Jiříkově a na motorce se snad již narodil. Na mezinárodní scéně debutoval v sedmnácti letech a pak narukoval na vojnu do Dukly, která měla jediná podmínky pro závodnický růst a kde vedli talentovaného jezdce trenéři Helikar a později Hřebeček. Byl zvolen českým motokrosařem století, startoval deset sezon ve dvanáctidílném seriálu mistrovství světa v kubatuře do 250 ccm. Osmkrát byl v šampionátu mezi desítkou nejlepších a jeho největším úspěchem bylo druhé místo v roce 1974.

Pana Jaroslava Faltu spolu se spisovatelem Ivo Helikarem jsme přivítali na Lužickém náměstí, kde byl také sraz motorkářů a ostatních účastníků. Po přivítání a představení našich hostů vyrazila kolona všech v čele s historickým vozem, který vezl pana Faltu a pana Helikara na „spanilou“ jízdu. Cesta vedla do Jiříkova k bazilice Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově, kde pan Falta krátkým proslovem ukončil motorkářskou sezónu, a pokračovala kolem místo tehdejšího bydliště pana Falty zpět do Rumburku. Jízda skončila u Domu kultury Střelnice, kde Spolek přátel Rumburku odhalil pamětní desku, která bude občanům města i jeho návštěvníkům připomínat tohoto významného rumburského rodáka.

Foto z návštěvy a odhalení pamětní desky na webu Petra Wittgrubera ->

Series Navigation<< Pamětní deska Rudolfa Antona Fockeho na domě čp. 101/6 na Lužickém náměstí v RumburkuSocha Loučení Ježíše Krista s Pannou Marií východně od Stráže nad Nisou >>
Tagy