weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska Bedřicha Smetany na domě čp. 248/16 na Masarykově nábřeží v Praze

Na nábřeží Vltavy na spolkovém domě Hlahol čp. 248/16 na Masarykově nábřeží v Praze je umístěna pamětní deska Bedřicha Smetany.

Specializovaný web pražských pamětních desek uvádí:

V roce 1863 byl B. Smetana sbormistrem pěveckého spolku Hlahol a v roce 1911 vzpomněli jeho členové na toto jeho působení. Pamětní deska je jednou ze tří desek sbormistrů na průčelí budovy Hlaholu čp. 248 Masarykovo nábřeží 16. Deska s reliéfem hlavy je opatřena textem:

„Bedř. Smetanovi sbormistru r.1863 u vděčné vzpomínce členstvo Hlaholu MDCCCCXI“.

Deska je kulturní památkou:

Oválná bronzová pamětní deska s reliéfem skladatele Bedřicha Smetany.

Pamětní deska oválná, šířková, skulpturálně nápisová. V horní části oválu je reliéf s podobiznou B. Smetany. Vlevo od reliéfu a ve spodní části oválu je text. Horní obvod oválu zdoben rostlinným svazkem splývajícím po stranách svisle dolů. Nápisy – vlevo vedle portrétu: BEDŘ. SMETA NOVI vpravo vedle portrétu: SBORMI STRU R. 1863 pod portrétem: U VDĚČNÉ VZPOMÍNCE ČLENSTVO HLAHOLU MDCCCCXI.

architekt Josef Fanta, Ladislav Beneš  / vznik 1912 / výška 95 cm, šířka 115 cm

Smetana byl sbormistrem Hlaholu v letech 1863 – 1865. S jeho činností v tomto spolku jsou spojeny kompozice Tři jezdci a Odrodilec. V ženské sekci Hlaholu se seznámil s Eliškou Krásnohorskou, k jejímuž názoru přihlížel v oblasti deklamace češtiny a rovněž od ní získal některá libreta. Pro Hlahol napsal sbory Rolnická a Česká píseň.

Series Navigation<< Pamětní deska Karla Bendla na domě čp. 248/16 na Masarykově nábřeží v PrazePamětní deska Karla Knittla na domě čp. 248/16 na Masarykově nábřeží v Praze >>
Tagy