weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska Karla Kryla na ulici 1. máje v Olomouci

Na budově Domu armády na ulici 1. máje v Olomouci je umístěna pamětní deska Karla Kryla.
Web pamětních míst:

Pamětní deska Karlu Krylovi byla odhalena z iniciativy tehdejšího ministra kultury Pavla Dostála a městského zastupitelstva 20. října 2004 na budově bývalého studentského Dex klubu. Kromě členů městského zastupitelstva se odhalení zúčastnil také tehdejší primátor města Martin Tesařík.

Karel Kryl (1944–1994), který je veřejností vnímán zejména jako písničkář a básník protestující proti srpnové okupaci v roce 1968, působil v Olomouci jako osvětový výtvarník.

NÁPIS: ZDE V DEX KLUBU / V LETECH 1965–1967 / ZAČAL HVĚZDNOU CESTU / BÁSNÍK / A PÍSNIČKÁŘ SVOBODY / KAREL KRYL / 1944–1994

Web Olomouce:

23. října 2004 – Zakázaný, protirežimní písničkář z dob komunismu, Karel Kryl má v Olomouci pamětní desku. Olomoučtí radní se rozhodli ji umístit na roh Armádního domu v Olomouci v rámci oslav patnáctého výročí pádu bývalého režimu.

Písničkář, který vydal za svou kariéru celkem devatenáct alb, působil v Olomouci v letech 1967 a 1968. „S myšlenkou na pamětní desku přišel ministr kultury Pavel Dostál. Chtěli jsme tak připomenout kulaté výročí sametové revoluce a pokusit se oslovit především mladou generaci,“ řekl primátor Olomouce Martin Tesařík.

Series Navigation<< Socha svatého Floriána na Žerotínově náměstí v OlomouciPamětní deska Věnceslava Metelky na budově banky v Palackého ulici v Náchodě >>
Tagy