weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska Volkmara Gaberta na domě 76/8 v Drahůnkách

V ulici Dubská v Drahůnkách na fasádě domu 76/8 je mezi okny umístěna pamětní deska Volkmara Gaberta.

Teplický Deník:

23. 9. 2016 – Velký okamžik zažily včera před polednem Drahůnky v Dubí. Živo bylo zejména před rodným domem významného bavorského sociálně demokratického politika Volkmara Gaberta. Zástupci města Dubí a hosté tam totiž uctili jeho památku a to odhalením pamětní desky. Ta je umístěna na zdi domu směřující do ulice. „Pan Volkmar Gabert si zaslouží náš velký respekt a úctu. Proto jsem rád, že se celá věc podařila zrealizovat,“ nechal se slyšet starosta Dubí Petr Pípal.

Slavnostního aktu se zúčastnila celá řada hostů, například: zástupci spolku Seliger Gemeinde (organizace se sídlem ve Spolkové republice Německo, sdružující německé sociální demokraty z předválečného Československa, pozn. red.) Petr Veselovský a Gerhard Špaček či viceprezidentka Bavorského zemského sněmu Inge Aures. 

„Je mi velkou ctí, že mohu navazovat ve svém úřadě na odkaz Volkmara Gabert. V mnohém je velmi inspirativní,“ řekla v proslovu při odhalení pamětní desky Inge Aures. 

Volkmar Gabert se narodil 11. března 1923 v Drahůnkách v Dubí, zemřel 19. února 2003 v bavorském Unterhachingu. Narodil se do rodiny učitele a aktivního člena německé sociálně demokratické strany v Československu. Po připojení Sudet k Hitlerově Třetí říši utekli Gabertovi do Československa a odtud v roce 1939 do Anglie. Zde se mladý Volkmar zapojil do činnosti exilové organizace mladých sudetských sociálních demokratů. Po skončení války přišel jako tlumočník americké armády do Bavorska. Do rodné země se kvůli odsunu pochopitelně nevrátil a zůstal v Bavorsku, kde v poválečných letech pomáhal odsunutým krajanům začít život v nové zemi. Záhy vstoupil do bavorské sociální demokracie SPD, za kterou byl v roce 1950 zvolen do zemského sněmu, kde vydržel až do roku 1979. Za svou veřejnou a politickou činnost získal četná vyznamenání.

Na černé leštěné desce je dvojjazyčný nápis:

V tomto domě žil do roku 1938 / německý sociálnědemokratický politik / VOLKMAR GABERT / 1923 – 2003 / Po návratu z exilu ve Velké Británii působil jako vedoucí / sociálnědemokratický politik v Bavorsku, Německu a Evropě.

Series Navigation<< Socha na nádvoří Tereziných lázní v DubíObraz Poslední večeře a ustanovení eucharistie u Přítkova >>
Tagy