weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska Vladimíra Ráže na domě čp. 441 v ulici bratří Čapků v Nejdku

Nad nároží domu čp. 441 v ulici bratří Čapků v Nejdku je umístěna pamětní deska Vladimíra Ráže.

Zdejšího rodáka připomíná text na desce:

Zde v domě čp. 441 / se dne 1. července 1923 / narodil český herec / VLADIMÍR RÁŽ /zasloužilý člen / NÁRODNÍHO DIVADLA / v Praze

Městský web informuje:

Známý český herec Vladimír Ráž se narodil 1. července 1923 v Nejdku. Vystudoval pražskou konzervatoř, od roku 1954 působil v Národním divadle. V roce 1984 mu byl udělen titul zasloužilý umělec, v roce 1997 získal ocenění za své dlouholeté účinkování v dabingu. Celá desetiletí spolupracoval s Českým rozhlasem, kde vytvořil mnoho rolí.

Vladimír Ráž hrál v řadě celovečerních filmů, televizních inscenací a TV seriálů. Pro všechny generace českých diváků je navždy králem Miroslavem z filmové pohádky Pyšná princezna. (Film byl předváděn na VII. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 1952 a byl vyznamenán cenou za film pro děti.)

Vladimír Ráž zemřel 4. července 2000, krátce po dovršení 77 let, v Praze.

V sobotu 23. června 2001 byla u příležitosti 12. Poutě dobré vůle v Nejdku odhalena pamětní deska Vladimíra Ráže, která je umístěna na jeho rodném domě v ulici Bratří Čapků č.p. 441.

Series Navigation<< Socha svatého Jana Evangelisty na Kerkově nábřeží pod zámkem v LibochovicíchPamětní deska Heinze Kurta Henische na domě čp. 591 v ulici bratří Čapků v Nejdku >>
Tagy