weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska Ladislavu Kubíčkovi na faře v Třebenicích

V Masarykově ulici v Třebenicích na fasádě fary (naproti Infocentru, knihovně, Městskému úřadu a poště) je umístěna pamětní deska Ladislavu Kubíčkovi.

Mapy.cz stručně informují:

V roce 2005, rok po tragické smrti místního faráře, byla odhalena pamětní deska s bustou na budově fary.

Na wiki je podrobně o životě tohoto kněze, vybírám jen „závěr“:

V noci z 10. na 11. září 2004 Ladislav Kubíček na třebenické faře přistihl dva mladé zloděje (ve věku 15 a 26 let). Slíbil jim, že krádež nenahlásí policii, když odejdou, dal jim peníze a otevřel trezor. Mladíci, které dobře znal (již předtím jej navštěvovali a mladší u něj dokonce nějaký čas ministroval) a dával jim i peníze, jej ale přesto napadli a brutálním způsobem zavraždili.

Odnesli si 40 tisíc Kč, 620 euro a obnos v dolarech určený jako dar pro opravu čížkovického chrámu Páně. Přestože měli přislíbenou beztrestnost za tento čin, nepochopitelně udeřili již zraněného pátera znovu do hlavy, bodali jej nožem, naházeli na ležícího noviny a hadry, polili jej připravenou hořlavinou a zapálili.

V březnu 2005 soud konstatoval, že vražda byla provedena zvláště zavrženíhodným způsobem, s nebývalou mírou brutality a bezcitnosti. Doktor Kubíček podle lékařů umíral v krutých bolestech. Starší muž tak dostal trest 17 let odnětí svobody, mladší 8,5 roku.

O umístění desky informovalo několik webů:

Český rozhlas Sever

Pamětní desku s bustou zavražděného kněze Ladislava Kubíčka odhalili na římskokatolické faře v Třebenicích na Litoměřicku. Stalo se tak v sobotu 11. září, v den prvního výročí násilné smrti faráře. Dopoledne ještě před vzpomínkovým aktem se v místním kostele konala bohoslužba. Osmasedmdesátiletý Ladislav Kubíček byl ve farnosti i širokém okolí velmi oblíbený. Před rokem ho přímo na faře brutálně připravili o život sedmadvacetiletý Rudolf Šamko a patnáctiletý mladík, které pak Krajský soud v Ústí nad Labem poslal na sedmnáct a osm a půl roku do vězení. O Kubíčkovi vychází v těchto dnech kniha nazvaná příznačně „Až k prolití krve“.

Web o pamětních místech

Pamětní desku s bustou na třebenické faře odhalil 11. září 2005, v den prvního výročí tragické smrti faráře MUDr. Ladislava Kubíčka, starosta města Václav Vobořil, posvětil ji arcibiskup Karel Otčenášek a biskup Josef Koukl. Autorem pamětní desky s bronzovou bustou je litoměřický akademický sochař Libor Piskálek, výrobu uhradilo město Třebenice.

Ladislav Kubíček (1926–2004) dokončil studia na Masarykově univerzitě v Brně v roce 1950. Vojenskou službu vykonával u PTP v kladenských dolech, poté působil jako lékař na různých místech na Moravě. V roce 1959 byl z politických důvodů nucen nastoupit brigádu v dole v Karviné, kde byl následně zatčen pro své náboženské aktivity a odsouzen na 2,5 roku za podvracení republiky. Po propuštění na amnestii v roce 1960 pokračoval v práci na šachtě a později v kamenoprůmyslovém podniku v Letovicích. Tajně studoval teologii a 7. února 1967 byl vysvěcen biskupem Štěpánem Trochtou na kněze. Po obdržení státního souhlasu nastoupil v srpnu 1969 do duchovní správy a působil na různých místech litoměřické diecéze a ve farnostech v Jizerských horách, od roku 1999 v Třebenicích, kde byl 11. září 2004 na faře zavražděn.

Církevní web

projevy přednesou zástupci Města Třebenice, Biskupství litoměřického, Konfederace politických vězňů a MUDr. Marie Svatošová; u pamětní desky a busty umístěné na průčelí třebenické fary promluví libochovický farář Józef Szeliga

Desku odhalí společně starosta Třebenic Václav Vobořil, zástupci Biskupství litoměřického a zástupce Konfederace politických vězňů. Hudební doprovod zajistí soubor žáků ZUŠ Lovosice pod vedením Mgr. Lhotského. …

Na desce, v jejíž horní části je kovová busta, je nápis:

„RADOST MI PŮSOBÍ KONAT TVOU VŮLI. / HLUBOKO V NITRU MÉM JSOU ZÁKONY TVOJE.“ / (Ž 40,9) / MUDR. LADISLAV KUBÍČEK / KNĚZ KRISTŮV / *3. 1. 1926 †11. 9. 2004 / ČLEN KONFEDERACE POLITICKÝCH VĚZŇŮ / ZEMŘEL NA TÉTO FAŘE RUKAMA VRAHŮ / VĚNOVALO MĚSTO TŘEBENICE / A KONFEDERACE POLITICKÝCH VĚZŇŮ ČR /

Series Navigation<< Pomník Václava Paříka na Paříkově náměstí v TřebenicíchSocha svatého Floriána u hřbitovní zdi v ulici Ke Kostelu ve Vtelně >>
Tagy