weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska Edvarda Beneše na Střední průmyslové škole na Benešově náměstí v Teplicích

U vstupu do budovy Střední průmyslové školy na Benešově náměstí v Teplicích (dnes Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola) je pamětní deska Edvarda Beneše.

Po obou stranách kolem dveří jsou mělké niky, klenuté zhruba stejně jako okna kolem. Jsou však hlubší a rámovány sloupky (kolem dveří mohutnější, na straně k oknům cca polovičním). Prostor v nikách je částečně vykryt dlaždicemi hnědavé barvy s dekorem. V nice vlevo od vchodu je reliéfní portrét prezidenta Edvarda Beneše s jeho podpisem, vpravo státní znak České republiky ve verzi „velký znak„.

Deska s portrétem je v pravém spodním rohu signována písmenem „Ž“. Ať hledám jak hledám, nepodařilo se mi objevit kdo kdy jak. Prostě „jen“ existuje.

Aktualizace 8. 12. 2022: Oním Ž je keramik a sochař Milan Žofka, jak vyplývá z článku o výstavě v teplickém muzeu:

Procházíme denně okolo nich, objíždíme je autem. Víte ale, čí ruce díla vyrobily? Kašna na kruhovém objezdu mezi obchodními centry Fontána a Galerie. Pamětní deska Beneše umístěná na průmyslovce v Teplicích. Nebo možná pamatujete na reliéf hokejistů na již zmizelém zimním stadionu. Děl je celá řada. Společným autorem je teplický Milan Žofka.

Series Navigation<< Reliéf Tulipány na ohradní zdi městského hřbitova LitvínovPamětní deska Karla Kryla na Benešově náměstí v Teplicích >>
Tagy