weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska Antonína Sovy v Parku básníků u hřbitova ve Vysokém nad Jizerou

V Parku básníků ve Vysokém nad Jizerou západně od místního hřbitova je několik pomníků, jedním z nich je pamětní deska Antonína Sovy.
Na webu Vysokého nad Jizerou jen stručná zmínka:

Městské sady nebo také Park básníků se nachází v jihovýchodní části města za budovou divadla Krakonoš. Vedle klidné atmosféry mezi vzrostlými (mnohdy vzácnými) stromy zde najdete také pomník Karla Havlíčka Borovského (jedná se o svého času v mnoha kopiích reprodukovanou sochu od Josefa-Strachovksého (1850-1913) v rozevlátém plášti se vztyčenou pravicí v energické řečnické póze, busty Viktora Dyka a Antonína Sovy a altánek s plastickou mapou české a polské strany Krkonoš. Za pěkného počasí se z parku otevírá krásný výhled na panorama Krkonoš s dominantním Kotlem (Kokrháčem 1435 m. n. m.)

Na jiném místě se hovoří o tom, že pomník zřídili roku 1936 místní studenti.

Český rozhlas ve své reportáži cituje nápis:

Na památku prázdnin 1920, které v tomto parku trávil básník Antonín Sova. Věnuje studenstvo roku 1936.

Pomník je tvořen dvěma pískovcovými bloky, na spodním širším s okosenými hranami stojí menší a užší kvádr s částečně zkosenou přední stranou, na níž je upevněna tabule s citovaným textem.

Series Navigation<< Pomník Dykova skála východně od Vysokého nad JizerouPomník Viktora Dyka v Parku básníků u hřbitova ve Vysokém nad Jizerou >>
Tagy