weby pro nejsevernější čechy

Pomník Viktora Dyka v Parku básníků u hřbitova ve Vysokém nad Jizerou

V Parku básníků ve Vysokém nad Jizerou západně od místního hřbitova je několik pomníků, jedním z nich je pomník Viktora Dyka.
Na webu Vysokého nad Jizerou jen stručná zmínka:

Městské sady nebo také Park básníků se nachází v jihovýchodní části města za budovou divadla Krakonoš. Vedle klidné atmosféry mezi vzrostlými (mnohdy vzácnými) stromy zde najdete také pomník Karla Havlíčka Borovského (jedná se o svého času v mnoha kopiích reprodukovanou sochu od Josefa-Strachovksého (1850-1913) v rozevlátém plášti se vztyčenou pravicí v energické řečnické póze, busty Viktora Dyka a Antonína Sovy a altánek s plastickou mapou české a polské strany Krkonoš. Za pěkného počasí se z parku otevírá krásný výhled na panorama Krkonoš s dominantním Kotlem (Kokrháčem 1435 m. n. m.)

Na jiném místě se hovoří o tom, že pomník zřídili místní studenti.

Portál literárních muzeí říká, že pomník byl odhalen 10. 8. 1939 a připomíná pobyty Viktora Dyka ve Vysokém nad Jizerou v letech 1917–1931.

Jedná se o kamenný monolit, na kterém je v horní části zřejmě bronzová deska s reliéfním portrétem a nápisem na spodní straně VIKTOR DYK –  BÁSNÍK A DRAMATIK. Pod deskou je vyrytý nápis (zřejmě citát z básně) s dedikací:

BUĎ CO BUĎ
BÝTI VĚRNÝM
STRÁŽCEM HRANIC.
-CESTOU K VYSOKÉMU-
VYSOCKÉ STUDENSTVO 1939

Series Navigation<< Pamětní deska Antonína Sovy v Parku básníků u hřbitova ve Vysokém nad JizerouSocha „Alenka S. na plovárně“ na koupališti v Mikulášovicích >>
Tagy