weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Pajndl na Tisovském vrchu v Krušných horách

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Nedávno tu kolegové doporučovali trasu na jednu zahraniční rozhlednu, já si dovolím nabídnout jednu sice na našem území, nicméně pro místní tak trochu z ruky (ale nikdy nevíte, kam vás osud zavane).

Mám k ní ovšem hodně vřelý vztah – nějakých …cet let jsem na ni koukal oknem od kuchyňského stolu a pamatuji doby, kdy její silueta vévodila panoramatu. Od té doby už ale krušnohorské smrky poněkud povyskočily a její vrchol se mezi korunami takřka ztrácí.

Jedná se o rozhlednu na Tisovském vrchu u Nejdku, zvanou také Paindl, Peindl, Pajndl či Stráž. Možností, jak se k ní dostat, je spousta – po zelené značce přímo z Nejdku, nechat se svézt Krušnohorským semmeringem k některé ze zastávek v kopcích (třeba Nejdek-Sejfy), nebo jako já zvolit za výchozí bod Nové Hamry, „vzdušné lázně“, středisko především zimního sportování. Nemám moc rád cesty tam a po téže trase zpět, proto jsem vyrazil na okruh od Infocentra (k mé pravidelné smůle zavřeného) kolem železniční stanice po žluté a než jsem se vydrásal nahoru, docela jsem se proklínal, že ze kterékoli jiné strany by byl výstup snazší.

Samotná rozhledna, postavená ze žulových kvádrů v letech 1895-1897 Nejdeckou krušnohorskou jednotou na z terénu vyčnívajícím skalisku, stojí mimo nejvyšší vrchol, cca půl kilometru od kóty 977 m n. m. Údaje o ní se překvapivě rozcházejí, nejčastěji se udává výška 18 metrů, ale lze najít i 24. Stejně tak je to s nadmořskou výškou terénu – cedulka na místě tvrdí 967, na internetu se lze dočíst údaje od 955 do 976 metrů nad mořem. A nakonec i těch schodů má být buď 114 nebo 128. Zapomněl jsem je počítat…

Stavitel Schöberle, kterému byla stavba svěřena, sice nijak nešetřil (rozhledna vyšla na 4000 zlatých a zdi mají kolem 1,3 metru), přesto jeden čas byla v takovém stavu, že hrozilo zřícení a věž byla uzavřena. Po chatě, která vznikla u věže v roce 1908 a po druhé světové válce zanikla, už není ani stopy. Naštěstí samotná rozhledna prošla velkou rekonstrukcí už v letech 1986-7 a poté, kdy byla v roce 1995 prohlášena národní kulturní památkou, se dočkala o dva roky později další opravy k výročí svých stých narozenin.

Rozhledna na Pajndlu s výletní restaurací kolem roku 1925, reprint Nejdek/Neudek – Soubor historických pohlednic, nakladatelství Hosana Ostrov 2000

Skoro se až nechce věřit, že v současné době je objekt volně přístupný a nehlídaný.

A všechny materiály udávají nádhernou viditelnost, rozplývají se nad výhledy na Klínovec, Plešivec, Blatenský vrch, Doupovské hory, Slavkovský les, Karlovy Vary, Tepelskou vrchovinu, Krásenský vrch, Slavkovský les, ba dokonce lze prý zahlédnout i Šumavu. Já si na viditelnost stěžovat zrovna dvakrát nemohl, nicméně jsem měl pocit, že vidím Nejdek a jinak všude jen vrcholy stromů. Takže než se případně vydáte nahoru, vybavte se mapou a buzolou, ať můžete bádat.

Cestu zpět jsem absolvoval po souběhu žluté a zelené na rozcestí Pod Tisovským vrchem, ale dejte si pozor – žlutou je třeba opustit a dostat se k její druhé větvi po zelené. Když se na napojíte na rozcestí Pod Perninským vrchem, dovede vás žlutá opět do Nových Hamrů.

A neodpustím si trochu té nostalgie – takhle nějak to na rozhledně vypadalo v červenci 1982… Kdepak je asi Janiny dneska konec?

Rozhlasová reportáž 2016 ->

Series Navigation<< Rozhledna KopaninaRozhledna Vlčí hora >>
Tagy