weby pro nejsevernější čechy

Víťova rozhledna

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Poměrně nedávno otevřená Víťova rozhledna stojí na bezejmenné kótě nedaleko vsi Náčkovice, která je částí obce Lovečkovice v okrese Litoměřice v Ústeckém kraji, nedaleko Verneřic.

Stavba klame tělem. Jako mnoho jiných je především místem mnoha antén, protože je vysílačem mobilních sítí. Alespoň má vcelku originální konstrukci – je sice kovová, ale na první pohled to odhalí málokdo – osmiboká ocelová konstrukce je ve spodní části obestavěná kamennou místností s pokladnou a sousedícím technologickým zázemím vysílače, do výšky vyhlídkového patra je konstrukce opláštěná dřevem a až patro s anténami je odkryté. Pod projektem je podepsaný architekt Martin Gabriel. Podle všech dostupných pramenů vyfasovala zvláštní jméno po svém staviteli. Ovšem nikde se mi nepodařilo zjistit, který Víťa to měl být…

Rozhledna byla vybudována na kótě ve výšce 616 m n. m. v roce 2003. Turisté mohli na rozhlednu už od dubna příštího roku, oficiální otevření však proběhlo až 6. srpna 2004. Věž je 21 metrů vysoká, vyhlídková plošina se nachází ve výšce 8,5 metrů, vede k ní celkem 45 kovových schodů a ochoz má osm oken.

Nachází se u odbočky z místní silnice, spojující vesnice Náčkovice a Mukařov, a je v krajině nepřehlédnutelná. Odvážní mohou prý dojet autem po panelové cestě až k rozhledně, já raději nechal auto na plácku u silnice a těch pár metrů došel po svých. Prameny udávají, že z rozhledny je výhled na oblast severních Čech v okruhu od Teplic, přes Ústí n. L., Roudnici n. L., Mělník a část Českolipska až k Ještědu, za dobrého počasí lze spatřit i Jizerské hory a Krkonoše. Nejméně polovina z toho je viditelná právě už cestou k ní – rozhled je fantastický. Ze samotné rozhledny osobně posoudit nemohu – rozhledna je přístupná od pátku do neděle v době od 9 do 17 hodin zpravidla od prvního dubnového víkendu až do konce října (vstup je zpoplatněný – viz foto).

Provoz vyhlídky zajišťuje OÚ Lovečkovice. Stavba je v majetku firmy Česká telekomunikační infrastruktura a.s.

Český rozhlas:

Series Navigation<< Střekovská vyhlídkaRozhledna Vrchovina >>
Tagy