weby pro nejsevernější čechy

Bismarckova rozhledna – Háj u Aše

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Jak jsem psal již minule, o místa, odkud se lze rozhlížet, není u nás nouze, v podstatě o rozhlednu zakopneme na každém rohu. Tou nejzápadnější vyhlídkovou věží je rozhledna nedaleko Aše, umístěná na vrchu Háj, původně pojmenovaná po německém kancléři Otto von Bismarckovi.

Její návštěvu jsem stihl jen tak tak, neboť je sice přístupná zcela volně, bez placení, ale jen od dubna do konce října (7 dní v týdnu od 9:00 do 17:00, v letních měsících do 19:00). Zbytek roku, stejně jako v případě příliš nepříznivého počasí, zůstává uzavřena.

Kopec Háj má nadmořskou výšku 758 metrů a je nejvyšší v české části Smrčin. Rozhledna na původně zdevastovaném a nevzhledném kopci vznikla v rámci „rekultivace“ – místní spolek vykoupil pozemky od hrabat ze Zedtwitz, aby je zalesnil, o něco později pak vznikla myšlenka na stavbu věže. Od prvního nápadu (cca 1870) k projektu (1901) to byla velmi dlouhá a svízelná cesta, základní kámen byl položen 18. října 1902, první zájemci se ze 34 metrů vysoké masivní kamenné věže rozhlédli v prosinci roku 1903 a slavnostní otevření za velké účasti proběhlo 19. června 1904. Jak již bylo řečeno, jméno dostala po říšském kancléři Ottovi von Bismarckovi, jehož bronzový reliéf byl u rozhledny až do roku 1946.

Součástí areálu byl i ubytovací hostinec, bouda, pomník Friedricha Ludwiga Jahna a Theodora Körnera. Pomníky vydržely jakž takž dodnes, se stavbami v okolí je to ale podstatně horší – vytlučená okna, zatlučené dveře…

Zato ke svému stému výročí (poněkolikáté) opravená věž je skvostná – zvenčí člověk netuší, ale když vstoupí dovnitř, čekají ho čtyři patra a 122 schodů. Říkám-li patra, pak opravdu patra – zvenčí si to člověk nevědomí, ale opravdu každá vrstva oken je samostatné patro, do kterého lze z centrálního točitého schodiště vstoupit a obejít věž kolem dokola. Všechny zdroje se rozplývají nad výhledem, ten já ovšem neměl zrovna dvakrát extra, ale samotná stavba mi zážitek vynahradila.

K rozhledně se dá sice z jedné strany dojet autem, ale v tom případě člověk přijde o krásnou procházku a oba zmíněné pomníky – je proto lepší se ve městě napojit na modrou turistickou značku a těch pár minut strávit výšlapem.

Series Navigation<< Rozhledna Hard (Hartberg) v SokolověRozhledna Císařský kámen >>
Tagy