weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Triangl u Markvartic

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

V lesích nad Markvarticemi, na kopci Vysoký les (464 m n. m.), je „skryta“ vcelku nová vyhlídka, „kopie“ trianglu ze 20. let 20. století.

Na mapy.cz je z obce vyznačen jeden jediný vycházkový okruh (červený). Na ceduli nedaleko obecního úřadu je však tras pěších i cyklo zachyceno mnohem víc, což nepřipravený příchozí netuší. Stejně jako jsem netušil, co se vlastně skrývá za označením dvou vyhlídek zhruba v půli trasy „Myslivecká vycházka Veselíčko-Triangl“ na Vysokém kopci.

Parkovat se v obci dá asi nejlépe kousek od autobusové zastávky (linka 422) v místech, kde je Obecní úřad, Základní a Mateřská škola a hasiči. Železniční stanice je odtud cca kilometr, a je od ní blíž přes místní zámek k druhému rameni okruhu kolem vrchu Skalka.

První vyhlídka, na kraji lesa, ta je v podstatě k ničemu. Místo sice upravené, s panoramatickou tabulí, jenže z něho je vidět jen vršky postupně vzrůstajících stromů. A o na tabuli zobrazeném úhlu krajiny si lze nechat jen zdát. Ovšem stačí pár kroků a koná se velké překvapení…

Upravený plácek, velký přístřešek se stoly a lavicemi, upravené ohniště s posezením, nedaleko v lese dokonce kadibudka. Ale hlavně triangl. Dřevěná konstrukce s plošinkou, nabízející zcela nečekaný výhled (tedy pokud je správné počasí). České středohoří, několik stolových hor Saského Švýcarska, České Švýcarsko a Lužické hory. Já bohužel v mlhách jen matně tušil, kde se tyčí Růžák (sem prostě někdy musím znovu). Všechno to má na svědomí spolek Triangl Markvartice, budiž mu čest a sláva.

Něco technických údajů:

Vyhlídková plošina je cca 3 metry nad terénem a vede k ní 13 kovových stupňů strmého žebříku. Výhled je možný „díky“ orkánu Kyrill, který v lednu 2007 zničil část přilehlého lesa severním směrem. Dřevěná stavba vyhlídkového trianglu upomíná na někdejší měřičské věže. Byla postavena v roce 2015 na částečně zalesněném vrchu Vysoký les u Markvartic na Děčínsku. Vztyčení provedli v období srpen až říjen 2015 nadšenci ze spolku Triangl Markvartice, z.s. (stavbyvedoucí p. Jakub Vondráček).  O rok později v jeho blízkosti vznikl turistický přístřešek a posezení u ohniště.

Podle pamětníků byl po 2. sv. válce byl kopec bezlesý. Až později zde byly vysazeny smrky. Současný triangl stojí přesně v místě toho původního z 20. let 20. století (to dokazuje žulový hranol se zaměřovacím křížem pod konstrukcí), který vznikl při budování jednotné katastrální trigonometrické sítě. Jeho zánik spadá do 60. let.

Současný triangl byl slavnostně zpřístupněn 31. října 2015 (po slavnostních projevech požehnal trianglu vojenský kaplan Petr Šabaka, o zábavu se pak starala kapela Dixi DC).

3. 8. 2023 poněkud nešťastná zpráva -> (Děčínský Deník)

Záchranáři ze tří krajů a pět hasičských jednotek zasahují na rozhledně Triangl u Markvartic, ze které spadlo šest dětí. Na pomoc vyletěly také vrtulníky letecké záchranné služby. Co bylo příčinou pádu zatím není jasné, kromě hasičů a záchranářů jsou na místě také policisté.

Při pádu z rozhledny Triangl se zranilo šest dětí. Jak jsou jejich zranění vážná zatím není jasné. Ani to, co k pádu vedlo. Podle dostupných informací se s nimi měla propadnout podlaha vyhlídkové plošiny. „Na místě máme tři pozemní posádky a vrtulníky z Liberce a z Prahy,“ uvedl mluvčí záchranářů Prokop Voleník. Podle informací se mělo jednat o děti z tábora ve Velké Bukovině.

Kromě záchranářů je na místě neštěstí také pět hasičských jednotek. „V půl deváté nám byl nahlášen pád šesti dětí. Naše činnost spočívá v transportu zraněných osob těžko přístupným terénem,“ doplnil mluvčí hasičů Petr Pelikus.

===

Po aktualizaci:

Záchranáři ze tří krajů a pět hasičských jednotek zasahovali ve čtvrtek v noci na rozhledně Triangl u Markvartic, ze které spadlo několik dětí. Na pomoc vyletěly také vrtulníky letecké záchranné služby. Co bylo příčinou pádu, zatím není jasné, hovoří se o přetížení vyhlídkové plošiny ve výšce 3-4 metrů. Kromě hasičů a záchranářů byli na místě také policisté, ti zde budou pokračovat ve vyšetřování i v pátek.

Při pádu z rozhledny Triangl se zranilo osm dětí. Podle dostupných informací se s nimi měla propadnout podlaha vyhlídkové plošiny. „Na místě máme tři pozemní posádky a vrtulníky z Liberce a z Prahy,“ uvedl mluvčí záchranářů Prokop Voleník.

Podle dostupných informací šlo o děti z nedalekého tábora. Na plošině určené pro 4 osoby se mělo pohybovat až 15 dětí ve věku od 8 do 15 let. Čtyři se při pádu vážně zranily, dvě z nich přepravil vrtulník do pražských traumacenter. Sanitky pak vážně zraněné převezly do Ústí nad Labem. Další čtyři děti utrpěly středně vážné zranění a sanitky je přepravily do děčínské nemocnice.

Později policie upřesnila, že se zranilo celkem 9 nezletilých osob. Podle některých informací je devátou zraněnou táborová vedoucí, která byla v době neštěstí s dětmi na plošině.

Kromě záchranářů bylo na místě neštěstí také pět hasičských jednotek. „V půl deváté nám byl nahlášen pád sedmi dětí. Naše činnost spočívá v transportu zraněných osob těžko přístupným terénem,“ doplnil mluvčí hasičů Petr Pelikus. Na místě působili také krizoví interventi a policejní psycholog.

Příčinu nešťastné události policie vyšetřuje. Obec Markvartice na sociální síti uvedla, že došlo pravděpodobně k přetížení plošiny určené pouze pro 4 osoby.

Pro rodiče a blízké dětí z tábora zřídila policie krizovou linku. Pro bližší informace mohou volat na telefonní číslo 974 422 012.

Dřevěná vyhlídková věž Triangl se nachází asi 2,5 kilometru od Markvartic a její vyhlídková plošina je asi tři metry nad zemí. Přístupná je po žebříku.

iDnes:

Z rozhledny Triangl u Markvartic na Děčínsku se ve čtvrtek večer krátce před 21:00 zřítilo sedm dětí ve věku osm až 15 let. Na místě jsou všechny složky IZS, zasahují dva vrtulníky a tři sanitní vozy. Příčina pádu zatím není jasná, sdělil mluvčí ústeckých hasičů Petr Pelikus. Podle místostarosty obce Libora Kunteho se rozhledna nachází ve špatně přístupném terénu.

„Na místě je pět jednotek. Původně jsme dostali hlášení o šesti dětech, v současnosti ale evidujeme sedm osob. Zasahujeme společně se záchranáři a policií. Hasiči pomáhají s transportem zraněných v nepřístupném terénu. Postupně je předáváme do péče záchranné služby,“ sdělil redakci iDNES.cz Pelikus.

Špatně dostupnou lokaci rozhledny potvrdil také místostarosta obce Kunte. „Situaci řešíme s hasiči, jedeme na místo,“ sdělil po půl desáté večer.

Příčina pádu je podle Pelikuse doposud nejasná, věcí se však zabývá policie.

O pár minut později oprava:

Devět dětí ve věku osm až 15 let se zřítilo z rozhledny Triangl u Markvartic. Na místě jsou všechny složky záchranného systému, zasahují dva vrtulníky a tři sanitní vozy. Podle místostarosty obce Libora Kunteho se rozhledna nachází ve špatně přístupném terénu. Za neštěstí mohl propad plošiny.

Z devíti dětí se čtyři zranily těžce, pět středně lehce. Dřívější informace hovořily o šesti, posléze sedmi zraněných. K neštěstí jede psycholog.

„Na místě je pět jednotek. Zasahujeme společně se záchranáři a policií. Hasiči pomáhají s transportem zraněných v nepřístupném terénu. Postupně je předáváme do péče záchranné služby,“ sdělil redakci iDNES.cz mluvčí ústeckých hasičů Petr Pelikus.

Špatně dostupnou lokaci rozhledny potvrdil také místostarosta obce Markvartice Kunte. „Situaci řešíme s hasiči, jedeme na místo,“ sdělil po půl desáté večer.

Podle mluvčího krajských záchranářů Prokopa Voleníka na místo míří další jednotky. Čtyři děti s podezřením na vážné zranění záchranáři transportují do traumacentra v Praze a dvě děti se středně vážným zraněním do Děčína, napsala agentura ČTK, která nejdříve informovala o šesti zraněných.

Děti podle Voleníka byly na dětském táboře. Věcí se zabývá policie. „V tuto chvíli se věcí zabýváme a bližší informace zatím nemáme,“ řekla mluvčí policie Veronika Hyšplerová.

Obec Markvartice na Twitteru uvedla, že důvodem vážných zranění nezletilých byl propad plošiny.

Poslední aktualizace:

Osm dětí ve věku osm až 15 let a starší dívka, která je měla na starost, se zřítily z rozhledny Triangl u Markvartic. Na místě zasahovaly všechny složky záchranného systému. Vrtulníky odvezly čtyři těžce raněné. Za neštěstí mohlo podle obecního úřadu nejspíš přetížení a propad plošiny určené pro čtyři lidi.

Dvě děti s podezřením na vážná zranění transportovaly vrtulníky do Prahy, dvě se středně vážným zraněním byly převezeny do Ústí nad Labem. Další čtyři děti jsou v děčínské nemocnici.

Děti podle mluvčího krajské záchranky Prokopa Voleníka byly na dětském táboře v nedalekých Kerhaticích. Starší dívka je táborovou vedoucí. Podle informací iDNES.cz skupina na místě bivakovala a chtěla pozorovat úplněk.

„V tuto chvíli byli na místo přizvaní psycholog a policejní krizoví interventi a i z řad hasičů a záchranářů míří na místo krizoví interventi. Pro nás je teď stěžejní zjistit, o jaké zraněné děti jde, zjistit kontakty na jejich zákonné zástupce a o této události je informovat,“ uvedla večer mluvčí policie Veronika Hyšplerová. Policie také zřídila krizovou linku pro rodiče a zákonné zástupce. Na telefonním čísle 974 422 012 získají další informace.

Policie také vyšetřuje příčiny a okolnosti neštěstí, pokračovat bude i v pátek. Podle Twitteru obce Markvartice děti plošinu na rozhledně přetížily. Plošina byla určená pouze pro čtyři dospělé, zatímco v době havárie na ní stálo 15 lidí.

„Od začátku máme na stojné noze ceduli, kde je uvedeno, že je to výstup na vlastní nebezpečí a že nahoru mohou maximálně čtyři osoby. Maximální hmotnost tam uvedená není,“ řekl v rozhovoru pro Radiožurnál předseda spolku Triangl Radomír Tulka. Spolek rozhlednu postavil na podzim 2015.

Rozhlednu podle Tulky kontrolují pracovníci spolku zhruba jednou za dva týdny. „Když tam děláme nějaké akce nebo tam jdeme na výšlap, tak se tyto věci vizuálně kontrolují. Minulý rok koncem roku jsme nahoře na plošině měnili zábradlí, protože bylo shnilé. Předtím jsme měnili jednu vzpěru,“ doplnil. Nebylo podle něj patrné, že by konstrukce byla nějak poškozena.

Zřícená plošina měla velikost tři krát tři metry a byla ve výšce zhruba čtyř metrů. Podle reportérky iDNES.cz některá z prken byla ztrouchnivělá. Vstup na vyhlídku byl podle návštěvního řádu pouze na vlastní nebezpečí.

Vyhlídka přestala existovat:

23. 08. 2023 – V druhé polovině minulého týdny byla ve Vysokém lese v Markvarticích na Děčínsku demontována vyhlídka Triangl, z níž se na začátku srpna zřítilo několik dětí. Spolek Triangl Markvartice, který pořádá různé společenské akce v obci, vyhlídku rozřezal na základě rozhodnutí tamního zastupitelstva. „V dohledné době ještě zrušíme ohniště, místo něho instalujeme stůl na studené občerstvení. Kruhové sezení a přístřešek zůstávají zachovány. Nadále platí zákaz rozdělávání ohně v celé lokalitě. Dále se již až do uzavření vyšetřování nehody nebudeme veřejně vyjadřovat,“ informuje spolek na sociálních sítích.

Series Navigation<< Rozhledna VrchběláMasarykova věž samostatnosti >>
Tagy