weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna na Skřivánčím vrchu u Málkova

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Na Skřivánčím vrchu, který se nachází mezi Málkovem a Zelenou (cca 7km západně od Chomutova) stojí volně přístupná železná rozhledna.

Taky se vám stává, že někudy jezdíte, aniž tušíte, co všechno je vlastně kolem vás? A pak jednou buď zvednete oči, nebo se třeba podíváte do mapy a nestačíte žasnout? Navíc, koho by napadlo, že někdo může vybrat místo k rozhlížení v prostoru mostecké pánve

Stačí odbočit ze silnice č. 13 / E442 Chomutov-Karlovy Vary do osady Zelená. Není třeba jezdit daleko, i když se dá autem zajet až na konec obce v místech, kde vpravo odbočuje široká lesní cesta. Buď tady, nebo u nedalekého domova pro seniory je možno zaparkovat. Lepší je hned na začátku obce zaparkovat u místního obecního úřadu, který je v jedné budově s restaurací Na radnici – tady vám totiž prodají turistickou známku a navrch přidají pohled jak rozhledny, tak obce. A ještě nabídnou razítko.

Pak se pěšky můžete vydat ke zmíněnému místu, odkud je to po cca 500 metrech značené trasy mírného stoupání obloučkem k rozhledně. Pokud si chcete krátit cestu, můžete u zábrany proti autům zahnout doprava do prudkého svahu a za chvíli jste pod rozhlednou.

Rozhled je z ní opravdu zvláštní. Za zády zelené vrcholky Krušných hor, před sebou dvě čadicí tepelné elektrárny, obklopené „ničím“, po kterém kráčejí obří rypadla. A pod kopcem magistrála, po níž sviští auta z města do města.

To že jsem si dosud rozhledny nevšiml, by se možná dalo omluvit tím, že tu příliš dlouho nestojí. Jak se lze dočíst na různých webech, s iniciativou postavit v blízkosti obce vyhlídkovou věž přišel v roce 2005 tehdejší starosta Bursa. O dva roky později se konkrétněji o rozhledně hovoří ve Strategickém plánu rozvoje obce Málkov. Tehdy se počítalo s 25 metrů vysokou vyhlídkovou věží, jejíž výstavba měla být podpořena prostředky z EU. Plánovaná výška rozhledny byla později snížena na cca 12 metrů. Jenže to by zas výhledu bránily okolní vzrostlé stromy a tak dnes rozhledna dosahuje výšky 16 metrů a vede na ni 87 schodů. Projekt rozhledny připravil Ing. Miloslav Čáp z chomutovské firmy Povoing. V rámci výběrového řízení na zbudování rozhledny byla vybrána stavební společnost Jatur s.r.o. z Prunéřova. Dlouhou životnost 7,2 tunové konstrukce zajišťuje vnější i vnitřní pozinkování. Celkové náklady na realizaci věže dosáhly téměř 4 mil. Kč, z toho cca 2,3 mil. Kč činila dotace od ministerstva pro místní rozvoj, zbylá částka byla hrazena z rozpočtu obce. Výstavba započala na podzim roku 2010 a skončila v dubnu 2011. Rozhledna byla slavnostně otevřena 16. června 2011.

A cestou zpět z rozhledny se stavte ve zmíněné hospůdce, před utopenci jsem tentokrát dal přednost nakládanému hermelínu.

Series Navigation<< Frotzelova rozhledna u Ejmovy chaty na StříbrníkuRozhledna Schlechteberg >>
Tagy