weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Janov

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Nedaleko Hřensko, v obci Janov na okraji golfového hřiště, vyrostla v roce 2013 nová rozhledna – kovová věž, sloužící primárně jako vysílač mobilních operátorů.

Dobrá věc se podařila a stavba, plánovaná původně pro telekomunikační účely, se stala zároveň volně přístupnou rozhlednou, poskytující nádherné výhledy především do Saského Švýcarska, ale vidět je i na Lužické hory, Českosaské Švýcarsko, Děčínský Sněžník, Ještěd.

Při prvním zpřístupnění 17. prosince 2013, které nebylo určeno pro širokou turistickou veřejnost, se ještě procházelo okrajovou částí místního golfového hřiště. I tady se ale dobrá věc podařila, a dnes je trasa žluté turistické značky k rozhledně mimo hřiště (až daleko od rozhledny přes něj prochází směrem na Růžovou). Takže se při cestě k výhledům nikdo nemusí bát, že by dostal míčkem do hlavy. Druhé „otevření“ se konalo o půl roku později, 26. dubna 2014 při slavnostním zahájení turistické sezóny Českosaského Švýcarska.

Konstrukce patří k těm, na které s radostí stoupají jen ti odvážní a otrlí. Kovové rošty nebrání pohledu pod nohy, což u některých vyvolává dost nepříjemné pocity. Navíc vrcholová plošina má citelný rozkyv, a tady fouká poměrně často. Výhled to ovšem bohatě vynahradí. Dobré oko objeví v pískovcích třeba i Sokolí hnízdo v sousedství Pravčické brány. Rozhledna je přístupná volně a celoročně, pouze pokud teploty poklesnou pod minus 10 stupňů, je z bezpečnostních důvodů výstup na plošinu zakázán.

Jak již řečeno, rozhledna je na žluté značce, vedoucí z Hřenska na Růžovou. Obcí projíždí autobusy, linka 432 přes Děčín do Libouchce, a přeshraniční linka 435 z České Kamenice do Schmilky. Samozřejmě se dá také přijet autem, nutno ale konstatovat, že míst na parkování tu mnoho není, obzvláště v sezóně.

A ještě něco technických údajů:

Rozhledna se nachází na mírném návrší (Janovský vrch, 347 m n. m.) na severním okraji obce Janov, cca 15km severně od Děčína. Výstavba probíhala od března do prosince 2013, celková výška věže je 40 metrů, vyhlídková plošina je ve výši 30 metrů. Schodů vnitřního točitého schodiště na vyhlídku je 160.

Jedna z řady typizovaných konstrukcí mobilních operátorů, která slouží zároveň jako turistická rozhledna, se tyčí od konce roku 2013 v obci Janov nedaleko Hřenska (okres Děčín). Věž byla vztyčena díky špatnému pokrytí mobilním signálem na území Janova a dalších přilehlých obcí. O zlepšení signálu se místní radnice snažila více než deset let. Její snahou bylo zároveň se stavbou vysílače nabídnout návštěvníkům obce také turistické lákadlo. Samotná věž byla postavena na konci roku 2013 a nese zařízení tří mobilních operátorů. Provoz vyhlídky zajišťovala místní společnost Nord Bohemia Golf, s.r.o., od roku 2016 pak firma Kredit Děčín, a.s.

Další tip na výlet v Českém Švýcarsku

Series Navigation<< Rozhledna ValtenbergRozhledna Špičák u České Lípy >>
Tagy