weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Sokolí vrch

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Lidi to bůhvíproč táhne nahoru, asi aby měli přehled. A mobilní operátoři potřebují své vysílače. Když se to šikovně skloubí, může z toho být pěkná atrakce, jako třeba i tady kousek od nás, na Sokolím vrchu.

Další možnost, kdy zvolnit, zastavit, jít kousek cesty pěšky a pak si vychutnat rozhled, se nám nabízí při cestě do Děčína. Tedy jen někdy, podrobnosti o přístupnosti získáte na webu obce Dobrná, do jejíž kompetence správa objektu spadá. Na úpatí věže je kukaň, kde jednak zaplatíte dvacku za vstup, jednak tu pořídíte i nějaké suvenýry. A ta dvacka za rozhled určitě stojí.

Jak již zmíněno, za vznikem stojí snaha jednoho z mobilních operátorů vybudovat tu vysílač. Naštěstí pro nás ale v cca 506 m n. m. betonový sloup, vysoký 51 metrů, obtočilo kovové schodiště a 1. května 2004 se tu otevřela v jeho 31 metrech rozhledna s kruhovým vyhlídkovým ochozem, odkud je po zdolání 162 „průhledných“ schodů parádní výhled především na Děčín. Rozhled je slibován pestrý. Vysílač Ještěd, hrad Bezděz, drážďanský televizní vysílač, Buková hora s TV vysílačem, Klínovec s rozhlednou a ostatní vrcholky Krušných hor, Jedlová a Studenec (také s rozhlednami), Říp, a za dobré viditelnosti dokonce Jizerské hory či Krkonoše se Sněžkou. Asi se budu muset vrátit a zkusit to znovu, viděl jsem toho podstatně méně.

Pro nás je nejjednodušší zabočit v Huntířově na Dobrnou, v ní pak nepřehlédnout směrovku a dojet až takřka k rozhledně. Pěší mohou z Huntířova po žluté a na jeho konci uhnout lesem po zelené. Děčíňáci to nejspíš vezmou z druhé strany přes Folknáře.

Series Navigation<< Rozhledna Semenec u Týna nad VltavouRozhledna na Třenické hoře u Cerhovic >>
Tagy