weby pro nejsevernější čechy

Maják (a muzeum) Járy Cimrmana

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Od roku 2013 mají Příchovice u Kořenova v Jizerských horách novou dominantu – u historického stavení U Čápa (č.p. 1), kde je nyní minipivovar, vyrostl maják Járy Cimrmana, v jehož základech je muzejní expozice věnovaná tomuto géniovi.

Na dohled od rozhledny Štěpánka, na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš ve svahu s výhledem do údolí, vznikl v letech 2011 až 2013 areál, věnovaný málem největšímu Čechovi z dob Rakouska-Uherska. Zatímco třeba v Krompachu v Lužických horách jsem narazil maximálně na cedulku, že JdC ve zdejší obci nejspíš nepobýval, tady je s ním naopak spjat takřka každý kámen. Zřejmě proto tu vzniklo jediné oficiální muzeum tohoto génia, dobrodruha, cestovatele, vynálezce a čertívčeho ještě, jehož součástí je dřevěná vyhlídka ve tvaru majáku.

Z mého pohledu se jen trochu obávám zvoleného materiálu – se dřevem jako stavebním materiálem rozhleden nemám úplně nejlepší zkušenosti, pár takových staveb se poslední dobou rychle dostalo do havarijního stavu. Snad se o tuhle pečuje a pečovat bude dál.

I když je výhled solidní, jde tu spíš o zážitek – ať už U Čápa z piv Vídeňák nebo Světoběžník, věnovaných taktéž osobě JdC, nebo z muzejní expozice – výstup na rozhlednu je vlastně jen takovým bonusem navíc, platí se vstup do muzea.

Dojet se dá autem (u areálu je obrovské parkoviště, využívané i v zimě – na svahu je vlek a sjezdovky), je tu autobusová zastávka a kolem vede zelená a modrá turistická značka, žlutá tu začíná.

Opět tedy výcuc ze všemožných intenetových zdrojů:

Podle výpovědí pamětníků Cimrman během svých toulek Liptákovským okolím pomýšlel na vztyčení „věže, ne nepodobné té pařížské“. Na památku mistrovu neomezenému rozhledu a nehynoucí slávě byl Maják Járy Cimrmana vztyčen roku 2013.

Areál je výsledkem dlouhodobé spolupráce vedení Svazku obcí mikroregionu Tanvaldsko, Divadla Járy Cimrmana a majitele skiareálu a chaty „U Čápa“ Aleše Voverky, který rozhlednu z vlastních prostředků financoval (cca 4 miliony, bez evropských dotací) a zároveň oslovil známého architekta Martina Rajniše z Hutě architektury s.r.o. Ten navrhl dřevěnou (z borového dřeva) necelých 24 metrů vysokou originální konstrukci, jejíž průměr je tři a půl metru a výška vyhlídkové plošiny je cca 17 metrů. Stoupáte po 105 dubových schodech (výška schodu= 20cm) do nadmořské výšky 801 m n. m. 19 dolních schodů se nalézá ještě v budově muzea a dalších 86 schodů vede venkovním prostorem. Rozhledna je velmi vzdušná a svou siluetou skutečně připomíná maják. Celá stavba je navíc ukotvena soustavou ocelových lan. Rozhled je vskutku netušený, a v rámci cimrmanovské tradice dotažen ad absurdum – na panoramatické tabuli najdete nejn Vídeň, ale třeba i Zimbabwe, mys Dobré naděje, Havaj nebo Mexiko.

Na maják se dostanete přes muzeum. Celá budova je z poloviny vrostlá do svahu a je obložena v místě vytěženým kamenem. Exponáty pocházejí z mistrovy pozůstalosti a uchovávaných památek na jeho pobyt v tomto kraji. Je v něm umístěna značná část předmětů a vynálezů, donedávna přechovávaná v depozitářích společnosti JdC a Divadla Járy Cimrmana v Praze. Významná část sbírek vznikla také díky vzácným darům od občanů z širokého okolí. Zároveň můžete žasnout nad předměty z doby jeho vrstevníků, zabývající se nejrozličnějšími druhy lidské činnosti.

K poklepání na základní kámen rozhledny došlo 11. června 2011 při akci „Spanilá jízda Cyklostezkou Járy Cimrmana“, a to i za účasti předního cimrmanologa Zdeňka Svěráka. Původně měl být zahájen provoz muzea a rozhledny v roce 2012, jenže výstavbu zbrzdily problémy se schvalováním nového územního plánu obce Kořenov. Rozhledna začala v Příchovicích vyrůstat na jaře 2013. Z dodavatelských společností se na stavbě rozhledny a muzea podílely firmy Naga s.r.o. (dřevěná konstrukce), Tomasy s.r.o. (betonový monolit), dále p. Pidanič a Plecháč (kamenné konstrukce), p. Boudík (zámečnické prvky), p. Mareš (truhlářské prvky), p. Kvasnička (elektroinstalace), p. Slanina – Pastell, s.r.o. (izolace), p. Matoušek a p. Hojsák (zemní práce), p. Janoušek (dodávka dřeva), p. Polešovský (jeřábnické práce) a p. Boska (výplně otvorů, pergola). Ke slavnostnímu otevření muzea Járy Cimrmana došlo 8. června 2013, rozhledna byla oficiálně zpřístupněna 18. července 2013.

V blízkosti objektu byl na místě bývalé skládky a střelnice vybudován Lesopark Na Sluneční autorů studia Strašné dítě/Enfant Terrible. Dřevěné prvky vytvořili David Smrčka, Jaromír Bernart, Lenka Klodová a Adam Spolnik. Na projektu spolupracovaly i děti ze základních škol v Kořenově a polském Kopanieci. Grant Evropské unie pokryl cca polovinu nákladů.

Series Navigation<< Rozhledna Vlčí horaVěž kostela svatého Jakuba Staršího v České Kamenici >>
Tagy