weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka U Zámečku v Lovosicích

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

V Lovosicích u přívozu na břehu Labe stojí od roku 2019 vyhlídková věž U Zámečku.

Atraktivní stavba na atraktivním místě, nábřeží je zjevně oblíbeným místem pro vycházky. Jen ten výhled je tak nějak minimální – je vlastně vidět především hladina Labe, a na obzoru na jedné straně Lovoš, na druhé Radobýl.

Kompilát z různých zdrojů:

Vyhlídka se nachází na uměle vytvořeném vršku, na místě původního dřevěného altánu (na počátku sedmdesátých let dvacátého století se rozpadl), který zde spolu s výletní restaurací v roce 1865 nechal vybudovat představitel rodu Schwarzenbergů.

Na jaře roku 2019 ji spolu s architektem Lubošem Hruškou vybudovala firma Raeder&Falge. Namísto původního altánu nahoře navrhl architekt dřevěnou vyhlídku s ocelovým schodištěm a plachtovou střechou viditelnou zdaleka. 

Stavba ve tvaru rotačního hyperboloidu s vnitřním železným točitým schodištěm je tvořena čtyřiceti téměř dvanáctimetrovými dřevěnými kůly zasazenými do železobetonového základu.

Kruhový výhled se naskytne ze zastřešeného ochozu ve výšce čtyři metry nad zemí. Vidět je na řeku Labe, Lovosice, vrch Radobýl u Litoměřic a na opačné straně poznáte horu Lovoš. Samotná vyhlídka je vysoká 7,3 metrů.

Zajímavostí je, že kopeček, na kterém rozhledna stojí, je tvořen zasypanou dvoupodlažní stavbou původně sloužící jako pivní sklep a ledárna pro potřeby blízké výletní restaurace.

Series Navigation<< Pozorovatelna pod vrchem Radovič u Velké Bučiny u VelvarVyhlídka Růženka >>
Tagy