weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Vrchovina

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Na planině mezi Vrchovinou a Radostínem (blízko Sychrova) stojí na soukromém pozemku areálu Relaxzone menší rozhledna.

Od Hodkovic nad Mohelkou po žluté kolem letiště (tudy se dá i autem), nebo po červené – buď od Českého Dubu nebo Radostína. Silnice, vedoucí směrem k Hodkovicím, pokračuje mimo turistické značky do Třtí. Po stoupání (z jakékoli strany) čeká příchozího travnatá náhorní rovina, obklopená lesy. A jižně od obce Vrchovina překvapení.

Mezi ohradníky se potulují koně, mezi hlavní cestou a rozhlednou nově vysázený hájek, a uprostřed všeho skromná stavba z kovových profilů, propnutá ocelovými lanky a obložená prkny z modřínového dřeva (i když skoro 100% zdrojů udává, že jde o rozhlednu čistě dřevěnou).

Soukromou, ale volně přístupnou stavbu(za podmínky dodržení provozního řádu) zde nechal na podzim 2015 (říjen až listopad) vybudovat pan Josef Hruška jako součást areálu Relaxzone, který nabízí ubytování v nedalekých  apartmánech nového penzionu, dětské hřiště, saunu, bazén, ustájení koní a minizoo.

Samotná rozhledna vystavěná ze 14 kubíků modřínového dřeva byla projektována panem Martinem Klodou (autor např. rozhledny Maják u Strupčic na Chomutovsku) z pražského ateliéru Architektonická huť – Archwerk podle zadání „vyhlídková plošina, dostupná starším lidem a dětem“ (inspirací byly myslivecké posedy v okolí).

Celková výška  rozhledny rozhledny je pouhých 6 metrů a má 25 schodů, přesto poskytuje krásný výhled na nedaleký vrch Javorník, Ještěd, Trosky, Bezděz, letiště v Hodkovicích nad Mohelkou…

Český ráj na FB:

Dřevěná, nevelká, pouze šest metrů vysoká rozhledna, která byla postavena v roce 2015 jako vyhlídková plošina.
Rozhledna Vrchovina u Sychrova je součástí soukromého areálu RelaxzoneVrchovina.
Jedná se o areál s pěti apartmány, který je obklopen pastvinami,loukami a lesy.
Rozhledna je postavena z modřínového dřeva a inspirována okolními mysliveckými posedy.
Z vyhlídky, na kterou vede 25 schodů,lze obdivovat nedaleký vrch Javorník, Ještěd, Trosky, Bezděz, letiště v Hodkovicíchnad Mohelkou a přilehlé pastviny.

Další tipy na výlet najdete na stránkách Brána do Čech

Series Navigation<< Víťova rozhlednaVyhlídková věž Dneboh >>
Tagy