weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Radovič u Velké Bučiny u Velvar

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Na severním svahu kopce Radovič u obce Velká Bučina u neznačené cesty k silnici do Velvar stojí rozhledna.

Nevysoký kopec (268 m n. m.) je zaplněn telekomunikačními stožáry a jak se lze dočíst, nedohoda města Velvary se společností, která je tu budovala, vedla ke zřízení hned trojice vyhlídkových míst.

Tím hlavním krom dvou jednoduchých pozorovatelen je vyhlídka Radovič:

Kovová vyhlídková plošina o výšce 3 m na táhlém návrší Radovič jižně od Velvar postavena na podzim 2018 podle návrhu arch. Jana Červeného. Poskytuje krásný výhled především na České středohoří. 

O vybudování rozhledny na návrší Radovič u Velvar se již v roce 2015 snažila telekomunikační společnost, která plánovala postavit na konci rekreační osady na severním svahu návrší cca 22 m vysoký kovový vysílač pro připojení mobilního internetu. Za zřízení rozhledny na stožáru vysílače požadovala po městu Velvary spoluúčast ve výši 1,4 mil. Kč. Za těchto podmínek se zdejší radnice rozhodla spolupráci odmítnout a rozhlednu vybudovat vlastními silami a blíže k vrcholu Radoviče. To se podařilo na podzim 2018, kdy byla na návrší postavena nevysoká kovová vyhlídka. Tu doplňuje ještě dvojice nedalekých jednoduchých vyhlídkových kovových posedů, tzv. pozorovatelen z roku 2016. Všechny tři vyhlídkové stavbičky vznikly podle plánů architekta Jana Červeného a vyrobeny byly firmou Terius s.r.o. z Velvar. Na jejich zbudování obdrželo město 50% příspěvek od Ministerstva zemědělství.

Velká vyhlídka je zdařilá kovová konstrukce s plošinou ve výši cca 3 m volně přístupnou po 17 schodech. Vrcholová plošina je navíc vybavena odpočinkovým posezením složeným ze dvou lavic u trojhranného stolu. Poskytuje krásný výhled na galerii celého Českého středohoří, Říp i vrcholy Lužických hor.

Series Navigation<< Vyhlídka pod Zlatým vrchem u Bečova nad TeplouPozorovatelna pod vrchem Radovič u Velké Bučiny u Velvar >>
Tagy