weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Blatenský vrch

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Na Blatenském vrchu v Krušných horách (na katastru obce Potůčky) cca 1,5 km severovýchodně od města Horní Blatná v Karlovarském kraji stojí rozhledna, dnes obklopená železnými konstrukcemi televizního převaděče a různých antén.

Nedávno jsem tvrdil, že je hloupost myslet si, že turistický ruch může nějakým způsobem ovlivnit stavba rozhledny. Protože většina lidí na každou vyleze jen jednou a stačí jim to na celý život. Inu, měl bych se chytit za nos a kát. Okolí Horní Blatné bylo oblíbeným výletním cílem za mých školních let a neváhám se tam vracet zas a znovu. A kolikrát jsem vlastně byl na místní rozhledně, to ani nespočítám. Mohu jen zodpovědně prohlásit, že je to jediná (na rozdíl od tvůrců výborných knih o rozhlednách), na které jsem skutečně přespal (při pokusu absolvovat červenou krušnohorskou hřebenovku někdy na počátku osmdesátých let dvacátého století).

Hotel Plattenberg – Bergstadt Platten, Sudetengau. Horský hotel a rozhledna na Blatenském vrchu na pohlednici odeslané 7. 2. 1944
Blatenský vrch (1044 m n. m.) na pohlednici nakladatelství PressFoto (foto Petr Karásek, tisk Severografia Děčín), odhadem 80. léta 20. století

Tehdy byla rozhledna volně přístupná, což se samozřejmě neblaze projevovalo na jejím stavu. Zatím poslední zdokumentovanou návštěvu jsem absolvoval někdy v roce 2006, tehdy přímo ve vstupu poopravené rozhledny vartovali cosi jako skauti nebo snad ochránci přírody. Letos 11. července 2016 pokrok – funguje tu občerstvení, kde se platí i vstup na rozhlednu v takřka symbolické výši desetikoruna za dospělého a pětikačka za dítě. V předchozím odkazu si nezapomeňte rozklikat odkazy, spousta informací a historických fotografií!). Navíc je tu posezení, jehož část je dokonce krytá. A výborné je, že rozhled je, a pořád slušný – stromy jsou od rozhledny poměrně daleko a zatím stále nepřerůstají.

Cest na vrchol je přehršel, ti nejlínější se sem dostanou dokonce autem. Já si vybral cestu, která je v některých pramenech označována za nejkrásnější – po červené z Horní Blatné kolem přírodní památky Vlčí jámy, zpět pak kolem Blatenského příkopu.

Z různých zdrojů tedy něco o její historii:

Rozhledna na Blatenském vrchu je považována za nejmladší v české části centrálních Krušných Hor (Klínovec, Plešivec, Tisovský vrch) a po Klínovci druhou nejvyšší (1043 m n.m.). Za svůj vznik vděčí Spolku pro zimní sporty z Horní Blatné, jehož členové měli velké ambice přeměnit okolí na centrum turistiky a sportu a chtěli vybudovat poblíž svého města lyžařské středisko. Požádali známého chebského architekta Karla Matusche o vypracování projektu hotelu s rozhlednou, spojujícího v sobě možnosti ubytování, stravování a vyhlídky do kraje.

Stavba horské chaty s rozhlednou, jejíž rozpočet byl vyčíslen na 30 tisíc korun, byla zahájena v létě roku 1912 a první návštěvníky uvítaly 5. července 1913, ještě před zahájením zimní sezóny. Při této příležitosti byla věž hotelu slavnostně pokřtěna jménem rakouské arcivévodkyně, budoucí poslední rakouské císařovny Zity Bourbonsko-Parmské. Zdejší horský hotel byl velmi oblíbený, nabízel prostorný taneční sál, terasu na opalování a návštěvníci měli k dispozici dokonce podzemní garáže pro pět automobilů. Panoval zde čilý společenský život a pravidelné víkendové taneční zábavy lákaly množství návštěvníků. V roce 1927 byl rozšířen o přístavbu sálu. V poválečném období připadl objekt pohraničníkům. Ti jej zanechali v takovém stavu, že musela být chata zbourána a zůstala pouze samostatně stojící rozhledna. Po odchodu vojska připadla věž do majetku MNV Horní Blatná. Od roku 1983 se o provoz rozhledny starali členové Českého svazu ochránců přírody z Karlových Varů. V sousedství stojící chata bývala podnikovým rekreačním zařízením Přádelen česané příze z Nejdku (nalezeno v průvodci Naučnou stezkou z roku 1982). V roce 2002 dřevěný přístavek u rozhledny shořel, ještě v témže roce však byl obnoven.

Vyhlídková věž je vysoká 21 metrů, je postavena z kamene a obložena dřevem. Na vrchol se vystupuje po 85 schodech (68 kamenných schodů točitých po směru hodinových ručiček na první plošinu, poté ještě 17 dřevěných schodů na vyšší plošinu) a ze zastřešené a zasklené plošiny je kruhový výhled na vrcholy Krušných hor.

Takhle to vypadalo na vrcholu někdy v osmdesátých letech:

Květen 1981:

Takhle v roce 2006:

Obrázky z července 2016:

A pro zájemce ještě něco statistik o absolvované trase:

Series Navigation<< Czorneboh – polorozhlednaRozhledna Vochlice u Lubence >>
Tagy